Slovenija
20 ogledov

Lukšičeva dilema

Učbeniki se kopirajo na veliko. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Neuradno. Država bi skupaj s starši odkupila vse učbenike. Založniki pravijo, da bi jim zato znižali ceno.

Delovna skupina za učbenike je pripravila dva predloga novega načina oskrbe z učbeniki za učence osnovnih šol, smo izvedeli neuradno. V vsakem primeru bodo del stroškov za učbenike plačali starši. Uradno bodo rešitve predstavili danes.

Kovač za prvi model
Miha Kovač, predsednik odbora za učbenike pri GZS, meni, da je najboljši model, po katerem bi država sofinancirala nakup učbenikov za vse učence.

Pravi, da bi založniki cene lahko izdatno znižali, “če bi se založniki in ministrstvo natančno dogovorili, kaj v šoli zares potrebujejo”, in naj se “neha eksperimentirati pri oskrbi z učbeniki”.

A. Odkup za vse
Model odkupa. Država bi predpisala najvišjo možno ceno za učni komplet (učbeniki, delovni zvezki, drugo). Strošek bi si delili država in starši, predvidoma v razmerju 80:20. Ker bi država komplete odkupila, bi to predvidoma znižalo cene učbenikov za skoraj 24 odstotkov ter delovnih zvezkov za 43 odstotkov.

B. Odkup do 3. razreda
Mešani model. Kombinacija odkupa učnih kompletov za prvo triletje devetletke ter več različic odkupov in izposoje v drugem in tretjem triletju. Učni komplet za prvo triletje bi država odkupila za 65 evrov, za izposojo iz učbeniškega sklada pa bi namenila deset odstotkov nabavne cene učbenika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.