Slovenija
27 ogledov

Lukšičevi bi dvignili DDV

France Križanič Boštjan Tacol
SD s svojim naborom predlogov, kako rešiti krizo. Med drugim: ukrepi za usmeritev ustvarjenih prihrankov v reševanje krize, sprememba ekonomske politike za boj proti recesiji in začasni dvig DDV.

Predsednik SD Igor Lukšič in nekdanji finančni minister Franc Križanič sta tako danes predstavila nabor predlogov za odpravo treh ključnih trenutnih tegob Slovenije – dolžniške krize, recesije in visokega strukturnega javnofinančnega primanjkljaja.

Avtor je Križanič

Križanič je kot avtor predlogov zatrdil, da si Slovenija iz trenutnih težav lahko pomaga sama in da si je do zdaj še vedno morala.

Lukšič pa je dejal, da predlogi temeljijo na cilju, da Slovenija ostane suverena in demokratična država, katere glavna skrb je kakovost življenja vseh njenih prebivalcev. Trenutne težave je po njegovih besedah treba reševati z vsemi viri, ki jih Slovenija ima, razprodaja premoženja pa "ne pride v poštev".

Lukšič je prepričan, da Slovenija vire in znanje ima ter ni v taki krizi, kot se prikazuje. Manjka le aktivna ekonomska politika, ki bi te vire uporabila.

Dokapitalizirali bi banki

Predlogi SD med drugim predvidevajo stoodstotno olajšavo pri davku od dohodka pravnih oseb in dohodnini za naložbe v delnice slovenskih sistemskih bank, zavarovalnic in v državne obveznice. Poleg tega vsebujejo še vrsto drugih zakonodajnih ukrepov za spodbujanje vlaganja v delnice sistemskih bank, zavarovalnic in v državne obveznice.

V stranki želijo namreč okoli dve milijardi evrov letnih neto prihrankov usmeriti v sanacijo dolžniške krize in čim bolj omejiti njihovo odtekanje v davčne oaze.

Za boj proti recesiji med drugim predlagajo dokapitalizacijo dveh največjih bank, spodbujanje infrastrukturnih investicij v javno-zasebnem partnerstvu in spremembo proračunske politike, da bo ta spet v večji meri usmerjena v financiranje razvoja.

Odpravo strukturnega primanjkljaja pa bi dosegli s pomočjo pokojninske reforme, okrepitvijo davčne discipline, uvedbo posebnega kriznega davka v obliki triodstotnega dviga obeh stopenj davka na dodano vrednost in dodatne spremembe dohodninske lestvice za večjo obdavčitev tistih z višjimi dohodki.

Komentarjev 4
  • mirko 15:39 06.september 2012.

    Ja DDV bi dvignili, tako bi še bolj obremenili tisti del gospodarstva, ki še komaj vleče ta voz, ki se imenuje država. Povzročili bi še dodatno podražitev življenjske košarice, polovica ljudi že pa sedaj komaj shajajo iz meseca v mesec ...prikaži večec za preživetje. Nekateri res očitno hočejo narod spravit na ulice z vilami in kosami. Slovenija naj drastično okrepi kadrovsko zasedbo v organih za pregon najbolj kompleksne kriminalitete na področju gospodarstva in financ in polovi lopove, ki si nakradli in znosli denar na tuje v tajne bančne račune. Če bi se samo tisti denar od slovenskih državljanov, ki imajo tajne bančne račune v tujini, vrnil nazaj, ne bi imeli več nobene krize. Grki imajo po neuradnih podatkih okoli 40 miljard naloženega denarja v davčnih oazah, če bi bil podatek dejanski, bi bila številka še dvakrat večja. Pri naših lopovih pa bi verjetno številka presegala dvajset miljard. To pomeni, da bi se za ta denar, lahko živela cela slovenija kar eno leto in ne bi bilo potrebno nikomur

  • mrki 14:03 06.september 2012.

    Križanič bi ? Kaj ? še 3 x po 2 miljardici spiskal !?

  • Pepe007 13:39 06.september 2012.

    Pravljice. Hrvati so dvignili DDV, pa izplen ni bil kdovekaj. Kvečjemu bo to spet dodatno znižalo BDP, ker bodo ljudje še bolj denar držali v nogavici. Podobno kot je efekt znižanja plač v javnem sektorju. Veliko besed, pogajanj, končni rezultat ...prikaži več na makro nivoju pa bo najbrž bolj v minus kot v plus. Nekaj manj izdatkov in precej manj prilivov preko davkov.Ja, pa ljudje bodo kar masovno nosili denar v naše banke in obveznice... Če bi bila naložba perspektivna, bi jo zavohali pravi vlagatelji in bi prišel tudi tuji denar. Malega človeka z nekaj 1000 ali 10.000€ prihrankov se sicer lahko nap.zdi, da bo denar res vložil v to. Čeprav po "uspehu" z NKBM dvomim...