Slovenija
670 ogledov

Luksuz v garaži župnika

Na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference pravijo, da verniki in laična Žurnal24 main
Avto. Župnik zbira sredstva za obnovo kaplanije, vozi pa mercedes CLS.

˝V času, ko ljudje ostajajo brez služb, se zatekajo po pomoč k Rdečemu križu in Karitasu, se naš župnik vozi v mercedes CLS,˝ nas je opozoril bralec iz Doba pri Domžalah. Zmotilo ga je, da je župnik pri maši oznanjal, da je treba zbrati denar za cerkev.

Ni bil tako drag
Po navedbah bralca naj bi šlo za mercedes CLS s 500 konjskimi močmi, ki je star tri leta in naj bi stal 60 tisoč evrov.

Cene avtomobilov

Ocena. Če držijo navedbe bralca o 500 konjskih močeh, bi takšen avto pri nas stal najmanj 40 tisoč evrov, meni Miha Pečoler, naš strokovnjak za avtomobilizem.

Osnovni. Najcenejši model istega letnika se dobi za slabih 30 tisočakov.

Župnik Slavko Judež na to odgovarja, da gre za avtomobil letnika 2005, njegova vrednost pa je “manj kot tretjina” omenjenega zneska.

“Avto je moja osebna last in z župnijskim premoženjem nima nobene zveze, saj sta župnijsko in župnikovo osebno premoženje ločeni,” pravi in dodaja: “Bralec ni preveril, ali je bil avto kupljen ali dan v dar.”

Župnik je pojasnil, da pri maši ni prosil za denar za župnijsko cerkev, pač pa le za nadaljevanje namenskega zbiranja za obnovo kaplanije, v kateri so veroučne učilnice in prostori za preostale pastoralne dejavnosti.

Avtomobile potrebujejo
“V Katoliški cerkvi nadškofije in škofije evidence o voznem parku duhovnikov ne vodijo, pa tudi posebne smernice ali navodila v zvezi s prevoznimi sredstvi ne obstajajo,” so nam sporočili s tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

“Dejstvo je, da duhovniki vse pogosteje soupravljajo več župnij, zato za bogoslužno in pastoralno oskrbovanje potrebujejo tudi prevozna sredstva,” dodajajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.