Slovenija
25 ogledov

“Lupčka jim ne bi dal”

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Bojan Homan. Kandidat SDS za župana Kranja s podporo SLS.
Podžupan in svetnik
Bojan Homan. Rojen leta 1969 v Kranju. Po šolanju je pridobil naziv komunalni inženir in družinski mediator. Vrsto let je bil zaposlen v Petrolu, kjer je bil sindikalni predstavnik za Gorenjsko. Do izvolitve za poslanca v Državnem zboru RS leta 2004 je deloval kot samostojni podjetnik. Več let je že mestni svetnik, od leta 2007 tudi podžupan. Poročen, oče dveh otrok.

Zakaj desnica ne nastopa s 
skupnim kandidatom?
Jaz sem navezoval stike v tej smeri, predlagal, da preverimo, kateri od kandidatov na desni bi imel največ možnosti. Vesel sem podpore Slovenske ljudske stranke (SLS), Nova Slovenija (NSi) pa se je pač odločila za svojo pot. Jaz to odločitev spoštujem, škoda pa se mi zdi, da se nismo poenotili.

Za koga pričakujete, da bo vaš najhujši tekmec?
Pričakujem drugi krog, kot nasprotnika pa si osebno najbolj želim Mohorja Bogataja.

Zakaj?
Mnenja bi se kresala. Oba imava z delovanjem občinske uprave veliko izkušenj.

Kakšno bitko pričakujete?
Glede na to, da se ne dogaja prav veliko, se mi zdi, da ne bo umazana. Prej mirna. Bi si pa želel več razprave, soočanja mnenj, brez prišepetovalcev, da bi se videlo, kako kdo dejansko razmišlja.

Prepovedati balkansko hrano niti nočem niti ne morem. Sem pa zagovornik domače hrane in sem pripravljen gostincem, ki ponujajo kranjsko klobaso, krompirjev golaž, pehtranovo potico, omogočiti najem praznih lokalov v mestu po simbolični ceni.
Bojan Homan

Kako boste rešili ogromno število prošenj za neprofitna stanovanja? Na novi prednostni listi bo vsaj 300 prosilcev.
To je problem. Imamo stanovanjski sklad, treba ga bo povečevati, graditi nova stanovanja ali pa kupovati starejše hiše, jih obnoviti in v njih urediti stanovanja.

Podpirate strogost mestnih redarjev in odvoz nepravilno parkiranih vozil tam, kjer stanovalci opozarjajo na pomanjkanje parkirinih mest; denimo v naselju Planina?
Kot župan bom moral podpirati veljavni občinski odlok. Bi pa lahko razmislili o posebni ureditvi parkiranja na Planini in zanjo sprejeli bolj življenjska pravila.

Komu boste zaupali vodenje 
občinske uprave, če boste 
izvoljeni?
To naj za zdaj ostane skrivnost. Morda le to, da gre za preizkušeno strokovnjakinjo, ki se je uspešno dokazala kot vodja na ministrstvu za šolstvo in šport.

Povprečna starost prebivalcev Kranja se dviga, sicer v povprečju počasneje kot v celotni Sloveniji. Vas to kaj skrbi in kako bi poskušali kot župan obrniti trende?
Ves svet se stara, število Zemljanov pa veča. Pričakovati kaj revolucionarnega v Kranju ni realno. Je pa res, da imamo v Kranju dobre pogoje za mlade tako glede šolanja kot bivanja. Dalo bi se jih pritegniti še več, denimo z univerzo.

Zakaj v programu samo ena 
cesta, Breg–Mavčiče?
Ta cesta mi najbolj leži na duši, je najbolj zapostavljena, hkrati pa obremenjena in nevarna. Ogromno je tudi kolesarjev. To seveda ne pomeni, da sem s preostalimi cestami v Kranju zadovoljen in bom nanje pozabil.

Ali boste poročali istospolne partnerje?
Bom. Če bo zakon sprejet in se bom odločil za opravljanje te dolžnosti, bom poročal vse – skladno z zakonodajo. Ne bom pa vsem dal lupčka (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.