Slovenija
38 ogledov

Lužar oproščen oderuštva

Maja so Lužarja na okrajnem sodišču zaradi pomanjkanja dokazov oprostili še dveh Žurnal24 main
Branka Lužarja, nekdanjega direktorja Oriona, so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili obtožbe oderuštva.

 

Lužar, je bil skupaj z nekdanjo sodelavko Vesno Uzar, nekdanjim notarjem Borisom Lepšo, notarko Nevenko Tory in tudi gospodarskima družbama Orion Ltd. in Orion Invest Ltd. lani že oproščen obtožbe zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Lužar se je moral pred sodiščem zagovarjati zaradi treh posojilnih pogodb, sklenjenimi v letih 200 in 2001, piše Dnevnik. Obtožnica ga je bremenila, da so bile v pogodbah določene visoke oderuške obresti, s katerimi sta Orion in njegov direktor izkoristila lahkomiselnost oškodovancev.

Obresti so se gibale med 31,9 in 49,8 odstotka, medtem ko so banke v tistem času zaračunavale od 16,9 do 21,1 odstotka. Lužar je na včerajšnjem sojenju ponovil, da ni kriv ter da so pogodbe sestavljali odvetniki in ne on sam. Tudi obrestne mere, tako Lužar, so določali tisti, ki so se nanje spoznali, sam se zanje ni nikoli zanimal.

Tožilka je sicer trdila, da je Lužar izkoristil lahkovernost oškodovancev, a njegov zagovornik je po drugi strani trdil, da so bili oškodovanci le preračunljivi. Pri tem je tudi sodnica poudarila, da je bila lahkomiselnost v obtožnic premalo natančno določena ter da po naši zakonodaji ni moč preganjati posameznika zaradi posojil najetih pri pravni osebi, prav tako ni bila storjena nesorazmerna premoženjska korist. Na podlagi omenjenega je sodnica Lužarja oprostila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.