Slovenija
28 ogledov

M. Širca se igra z miško

Spoštovana nekdanja kulturna ministrica, zmotili ste se. Pišem se Novković, ne Mrkaić.

Nekdanja ministrica Majda Širca danes na svojem blogu spet ognjevito brani simbolično ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo.

Tokrat se je odzvala na mojo kolumno v včerajšnji oddaji Studio City. Njen odziv si lahko preberete na tej povezavi.

Odziv je poln demagogije.

Česa ne želi razumeti nekdanja kulturna ministrica? Navajam kar po vrsti:

1. Majda Širca ideološko povezuje vsebino moje kolumne z duhom nekdanjih neoliberalnih tez Mića Mrkaića o parazitskih umetnikih.

Spoštovana nekdanja ministrica, ne tlačite me v svoje ideološke spone in ne zganjajte demagogije. Nikjer nisem trdil, da se denar za kulturo troši po nepotrebnem kar počez. Trdim pa, da ni v redu, če en segment družbe ne deli usode ostalih segmentov družbe.

Vaša izjava, da je bil v času krize proračun ministrstva za kulturo rekorden, jasno kaže na to dejstvo. Poleg tega nikjer ne trdim, da so vsi "kulturniki svete krave, paraziti, lenuhi in bluzači, ki cuzajo naš denar, medtem ko so drugi na cesti", kot mi podtikate.

Res pa je očitno, da vi osebno iz kulture želite narediti sveto kravo, saj ne prenesete nobene kritike, niti na podlagi povsem jasnih podatkov, primerljivih z drugimi sferami družbe.

2. Majda Širca trdi, da ne poznam povratnih učinkov sredstev, ki jih je v zadnjih devetih letih namenilo ministrstvo za kulturo različnim pravnim osebam, omenjenim v supervizorju.

Res je, da jih ne poznam. Poznam pa medije. In te sem omenjal. Zelo dobro vem, da je šest milijonov evrov za štiri lokalne televizije zelo veliko. Kar pa zadeva učinke, vas javno pozivam, da nam sporočite, kakšni so bili ti učinki v omenjenih primerih.

3. Majda Širca omenja finančni primerjavi desetih let državnih sredstev za kulturo z naložbo v TEŠ in nekaj let sredstev za kulturo z nakupom štirikolesnikov.

Absolutno se strinjam. Za TEŠ in štirikolesnike zapravljamo preveč. Prav zato je neumestno, da mi to primerjavo, ki je nikdar nisem zapisal ali izrekel, saj se z njo strinjam, polagate na usta.

4. Majda Širca pravi, da je bil proračun ministrstva za kulturo rekorden v letu 2009 in ne v letu 2010.

Razlika je povsem nepomembna. Kriza se je začela leta 2008 in traja do danes. Poleg tega ste ta podatek na televiziji v nedeljo povedali vi, saj ste dejali, da "je bil proračun rekorden predlani". Verjel sem torej vaši besedi. Drugič bom pa res preveril tudi takšne osnovne podatke.

5. Majda Širca omenja cel kup naslovov člankov iz, po njenih trditvah, "današnjega Žurnala24" (pozneje je informacijo spremenila v spletni zurnal24.si). Med drugim "Kako do seksi ritke Kim Kardashian", "Kuljajeva parkira na cesti", "Rodil se jim je tretji otrok", "Miran Rudan zavrtel govejo župco".

Ker je nekdanja ministrica vešče selektivno izbrala nekaj naslovov z naše spletne strani, pri čemer sploh ne gre za članke iz tiskane izdaje Žurnala24, ji iz uredništva Žurnala, Žurnal24 in zurnal24.si razkrivamo nekaj naslovov drugih člankov, ki smo jih v tiskanih in spletnih izdajah objavili v zadnjih dneh:

- Palma, ti si tujec na moji zemlji (intervju z Živadinovom, ki je bil objavljen čez dve strani v zadnjem sobotnem Žurnalu),
- Tito - režiser Jugoslavije,
- Neprešerni Prešernov dan,
- Danes role, jutri bafte,
- E-knjige? Da, a ne na kindlu,
- Tri tisoč glasov proti Acti,
- Kulturnikom prekipelo.

Vsekakor nas veseli, da je nekdanja kulturna ministrica klikala po naši spletni strani. Člankov namreč ni poiskala le v rubriki Scena (prispevki s prireditev in kultura), temveč predvsem v rubrikah Magazin (kjer je estrada) in Zame (rubrika o življenjskem slogu).

Včasih se splača igrati z miško in klikati po internetu. Človek dobi širši pogled na svet, mar ne? Šalo na stran. Spoštovana nekdanja kulturna ministrica, le pustite ideologijo in demagogijo ob strani in ne naštevajte primerjav, ki so upravičene (mnogi kulturniki prav gotovo zaslužijo tudi državni denar), da bi upravičili splošno sliko o vlogi, pomenu in delu kulturnega ministrstva.

Ni pomembno, ali obstaja kot samostojno ministrstvo. Pomembno je, ali država podpira prave osebe in ali to počne na (finančno) spodoben način.

Komentarjev 9
  • Stolp 12:13 15.februar 2012.

    "vaš komentar je bil odstranjen zaradi kršenja našega kodeksa komentiranja, saj ste žalili skupino ljudi, ki trpi za motnjami v duševnem razvoju"A to pomeni, da je žalil npr. kretene ker jih je primerjal z nekim članom tega foruma?

  • Trsten 17:16 14.februar 2012.

    Sporočilo uredništva: vaš komentar je bil odstranjen zaradi kršenja našega kodeksa komentiranja, saj ste žalili skupino ljudi, ki trpi za motnjami v duševnem razvoju: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja

  • gec 16:33 14.februar 2012.

    Sporočilo uredništva: vaš komentar je bil odstranjen zaradi kršenja našega kodeksa komentiranja, saj ste žalili skupino ljudi, ki trpi za motnjami v duševnem razvoju: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja