Slovenija
55 ogledov

Mabra bi se še pogovarjala

V Dunajskih kristalih, ki so jih stali 74 milijonov evrov, so do zdaj prodali po Žurnal24 main
Razdrtje predpogodbe. Tudi ministrstvo je krivo, menijo v Mabri inženiringu.

Ljubljana. “Uradnega obvestila o razdrtju predpogodbe še nismo dobili,” pravi Nevenka Zekić, direktorica Mabre inženiringa, s katero je zdravstveni minister Dorijan Marušič razvezal predpogodbo o menjavi stavbe na Prešernovem trgu z dvema stolpičema Dunajskih kristalov. Ko bodo obvestilo dobili, ga bodo predali odvetnikom in vložili tožbo za povrnitev škode.

“Podjetje ni ogroženo”
Zekićeva priznava, da končnega uporabnega dovoljenja še nimajo, a je k temu pripomoglo ministrstvo, ki je zamujalo z naročili, hipoteki NKBM pa naj tudi ne bi bili problem, saj je banka obljubila izbrisno dovoljenje. “Nekdo očitno ne želi teh prostorov in je izkoristil možnost, ki jo daje predpogodba,” meni.

Tudi ministrstvo ni izpolnilo vseh obveznosti, in sicer glede vpisa zaznambe vrstnega reda v zemljiški knjigi in stanovanja.
Nevenka Zekić

Mabra zaradi propadlega posla po besedah direktorice ni ogrožena, po njihovih izračunih pa imajo za 4,1 milijona evrov stroškov. Kakšno tožbo natančno nameravajo vložiti, Zekićeva, kot pravi, še ne more povedati.

Pa penali?

V predpogodbi je bilo določeno, da se – če se menjalna pogodba ne sklene – krivcu zaračuna kazen v višini desetih odstotkov vrednosti nepremičnine (1,2 milijona evrov). “Razdrtje predpogodbe ni isto kot nesklenitev pogodbe,” meni Zekićeva. Na vprašanje, ali pričakuje, da jim bo ministrstvo zaračunalo penale, pa odgovarja: “Ne vem.” Na ministrstvu za zdravje nam včeraj na to vprašanje niso odgovorili, prav tako ne na vsa druga. Njihove odgovore še pričakujemo.

Mabra inženiring
Lastništvo. Zekićeva ne želi razkriti imen solastnikov družbe David Construction Company, registrirane v Liechtensteinu, v kateri ima sama 20-odstotni lastniški delež. Pravi, da tega za zdaj ne želijo, da pa ne gre za Slovence. Lastništvo se po njenih besedah od leta 2005, ko so kupili Mabro inženiring, ni spreminjalo. Po pisanju medijev je eden od lastnikov Joseph Freshner Rain med drugim zastopnik podjetja Oktober in agencije Bronz.

Zaposleni. V Mabri inženiringu je pet zaposlenih, imajo pa tudi pogodbeno podjetje Meander, ki vodi projekt na gradbišču.
Posojila. Pri NKBM imajo najeti posojili za 35 in 20 milijonov evrov, a je dejanskih obveznosti podjetja, tako Zekićeva, skupno le 35 milijonov evrov, preostalo je zavarovanje. Posojili nameravajo poplačati s prodajo poslovnih prostorov, upajo pa na podaljšanje posojila.
Dokapitalizacija. Mabro inženiring so po besedah Zekićeve dokapitalizirali v višini 580 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.