Slovenija
65 ogledov

Mačizem se ne obnese

Postavljanje in agresivno vedenje se pri pripadnicah ženskega spola na dolgi rok Žurnal24 main
Lepe ženske ljubijo barabe? Ne, pravijo znanstveniki na podlagi raziskave, ki je pokazala, da so lahko umirjeni in pasivni moški bolj privlačni za ženske.

Ameriška skupina znanstvenikov je preučevala ljudstvo Waorani v Ekvadorju, ki je znano kot eno najbolj agresivnih na svetu. Tako do tujcev ne gojijo nikakršnih simpatij, pogosto pa prihaja do smrtnih bojev tudi med njimi samimi.

Znanstveniki so pričakovali, da imajo v takšni skupnosti umirjeni moški le malo možnosti, da pridejo do žene in potomstva, ter da jih bodo agresivni člani odrinili na rob družbe, a se je po pisanju Daily Telegrapha izkazalo drugače.

Strokovnjaki so v 23 skupnostih opravile intervjuje z moškimi, ki so imeli v zadnjem obdobju izkušnje spora. Podatki so pokazali, da je v pet generacij dolgem obdobju kar 42 odstotkov vseh pripadnikov ljudstva umrlo nasilne smrti zaradi notranjiih sporov, še dodatnih osem odstotkov pa v bojih s tujci.

Raziskava pa je razkrila tudi dejstvo, da so imeli v obravnavanem obdobju bolj umirjeni pripadniki ljudstva ne samo več možnosti za preživetje, temveč so imeli v povprečju tudi več žena in posledično več otrok, ki so preživeli dobo odraščanja.

Izsledki raziskave se razlikujejo od podobne raziskave, ki so jo opravili pri nekem venezuelskem plemenu. Tam se je bolje godilo moškim, ki so bili v preteklosti večkrat udeleženi v krvavih spopadih kot bolj miroljubnim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.