Slovenija
37 ogledov

Madžar brez derez in cepina v smrt

V zimskih razmerah v gore ne hodite brez vse nujno potrebne opreme. (Foto: Istoc Žurnal24 main
Za Madžara, ki je včeraj umrl v krnskem visokogorju, je bila usodna ledena skala. Kljub zimskim razmeram, ki vladajo v gorah, ni uporabljal niti derez, še manj cepina.

Osem Madžarov se je v soboto iz Lepene odpravilo do koče pri Krnskih jezerih. Potem ko so prenočili v zimski sobi, so se naslednje jutro odpravili proti vrhu Krna. Po uri hoje so se zaradi zmrznjenega snega in strme poti preusmerili na Krnsko škrbino in okoli 10.25 osvojili vrh Batognice.

Batognica je 2.164 metrov visoki "sosed" Krna. Gora je znana kot kraj silovitih bitk med prvo svetovno vojno in nečloveškega trpljenja vojakov v dveh letih in pol bojev. Še danes na to spominjajo številne ostaline vojne.

Ker je bil sneg na več mestih spihan do skal, so se odločili, da sezujejo krplje in se kljub temu, da s seboj niso imeli derez in cepina, pričnejo spuščati proti Krnski škrbini. Pri tem so si pomagali zgolj s pohodnimi palicami, so ugotovili policisti.

 

Že po 50 metrih je enemu izmed njih, ki bi prihodnji četrtek praznoval 50 let, na ledeni skali spodrsnilo in je padel po strmem in prepadnem pobočju. Obležal je 200 metrov globoko na snežišču pod Krnsko škrbino, poškodbe pa so bile tako hude, da je umrl na kraju nesreče.

 

Nesrečnika so v dolino s pomočjo helikopterja SV prepeljali pripadniki GRS Tolmin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.