Slovenija
4155 ogledov

Madžari so pripeljali 300 tisoč doz cepiva: "Bruselj je dobavo cepiv pokvaril"

Precepljenost bo zaradi madžarske pomoči po besedah Kreka konec junija večja, kot bi bila sicer.

"Današnji dan je dan solidarnosti," je ob predaji 300 tisoč doz cepiva AstraZeneca s strani Madžarske dejal direktor NIJZ Milan Krek. "Ko smo vstopali v EU, smo vstopali tudi zato, ker smo si želeli solidarnosti. Cepivo smo si dostavljali solidarno, solidarno si ga tudi delimo - države, ki imajo več cepiva, pomagajo tistim, ki ga imajo manj."

Pozval je tudi k solidarnosti med prebivalci, ne le državami. "Pomagajmo si med sabo, pokličimo tiste, ki še niso cepljeni, predvsem starejše," je dejal Krek. "Pristopite k cepljenju, ker je to prihodnost Slovenije, prihodnost gospodarstva in prihodnost Evrope."  Zahvalil se je Madžarom, da so nam posodili cepiva, da "bomo imeli do konca zaščiteni bolj, kot smo sedaj".  

Poklukar: Solidarnost je ključna

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da bomo cepivo vrnili, ko ga bomo imeli dovolj, kar bo predvidoma jeseni ali konec leta. "V tem ključnem trenutku je vsak odmerek cepiva dragocen, z današnjimi odmerki bomo pomembno opremili logistiko izvajanja cepljenja na terenu," je dejal Poklukar. "Solidarnost se je v času epidemije izkazala kot glavno orožje v boju proti virusu. Meddržavna pomoč in solidarnost je neprecenljiva, na tem moramo graditi boj proti epidemiji. Nihče virusa ne more premagati sam, ne ena država, ampak vsi skupaj. Cela Evropa, cel svet se bori proti virusu."

AstraZeneca cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Madžarski zunanji minister Petér Szijjártó je poudaril, da se že eno leto soočamo z izzivi take obsežnosti, da načenja celo gospodarstvo in moč zelo bogatih držav. "Žal je Bruselj nabavo cepiv v Evropi pokvaril," je poudaril Szijjártó. "To ni samo politično mnenje, temveč resnica, ki je podkrepljena s številkami. Splača se pogledati v ZDA, VB ali Izrael, kjer so pri cepljenju hitrejši kot v Evropi."

 

"Pomagamo slovenskim prijateljem, ki jim ni bilo v pomoč, da je bila dobava počasna in so dobili manjše količine cepiv. Težava Srednje Evrope je, da so prišli na koncu na vrsto za distribucijo cepiv. Z današnjim dnem posojamo 300 tisoč odmerkov AstraZenece, z namenom, da bo tudi v Sloveniji cepljenje potekalo čim bolj hitro. Sloveniji lahko posodimo toliko odmerkov, ker je na Madžarskem dovolj cepiva, da lahko pocepimo vse, ki so se prijavili na cepljenje."

Petér Szijjártó, madžarski zunanji minister

Poudaril je, da je bila Madžarska v boju proti epidemiji uspešna ter da so po precepljenosti na čelu Evrope. "To je tako, zato ker cepivo za nas ni ideološko in geopolitično vprašanje," je poudaril madžarski zunanji minister. "Na cepivo gledamo tako, kot je - na nekaj, kar pomaga pri reševanju človeških življenj. Hkrati je pandemija dala jasno pokazala, kako smo odvisni drug od drugega, do sosedov, kako pomembno je, da si pomagamo. Če so naši sosedi uspešni v boju proti pandemiji, smo tudi mi uspešnejši. Zato je v našem interesu, da naši sosedi čim hitreje precepijo svoje ljudi. Bolj hitro, kot se cepijo naši sosedi, hitreje se bo sprostil promet čez mejo, lažje bomo potovali in manj bo možnosti, da okužimo drug drugega. Zato pomagamo našim slovenskim prijateljem."

Predsednik vlade Janez Janša je ob predaji pošiljk cepiva dejal, da je pred nami nekaj tednov tekme s časom, v kateri "bomo zmagali predvsem s pomočjo teh dodatnih odmerkov cepiva". "Od danes ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi," je dejal Janša. "Cepi se lahko vsak, ki se želi prosto gibati in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in za zdravje drugih."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 17
  • eminenca 14:40 03.junij 2021.

    norca se delajo tako kot od vsega začetka , mnogo ukrepov neustavnih, nihče ne bo odgovrjal, tako kot noben koritar v tej vukojebini še ni odgovarjal ... jebe se nim oni majo svoje posle

  • sam1 13:21 03.junij 2021.

    Zjutraj berem v hrvaških in srbskih medijih,da nimajo kam z viški cepiva in ga darujejo v Bosno,isto počnejo madžari s svojimi viški,le,da bodo oni za te viške,ki bi jih tako ali tako morali na svoj strošek uničiti,dobro vnovčili v banana ...prikaži veča republiki in včeraj je pošiljko sprejel sam veliki Orbanov podložnik......

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:10 03.junij 2021.

    Zakaj pa rabimo od Madžarske cepivo ? Saj ga po Pahorju imamo preveč,zato je BiH doniral cepiva. Še pomnite tovariši? To je bilo pred dvema mesecema.