Slovenija
76 ogledov

Madžarska na meji s Slovenijo že postavila bodečo žico

Slovensko-madžarska meja - Pince LendavaInfo
Madžarska bo po ograji na meji s Srbijo in Hrvaško to očitno postavila tudi na meji s Slovenijo. Slovenija o tem ni bila obveščena.

Madžarska je na območju med Dolgo vasjo in Pincami začela postavljati bodečo žico, na več območjih pa so postavili tudi kovinska vrata. "Madžarski varnostni organi so na slovensko-madžarski meji postavili približno 500 metrov ograje iz bodeče žice na relaciji od avtoceste do bivšega mejnega prehoda Pince," je pojasnila Suzana Raus s PU Murska Sobota. "Prav tako je bodeča žica v dolžini okrog 500 metrov nameščena v Dolgi vasi in sicer od bivšega mejnega prehoda v smeri Mostja. Madžarski policisti in vojaki izvajajo nadzor meje."

Promet ne na madžarski ne na slovenski strani zaradi tega ni bil moten.  Madžarski vladni tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs je za The Associated Press navedel le, da gre za previdnostni ukrep.

Gre za prvi primer gradnje ograje, oziroma zapiranja meje med dvema državama, ki sta obe članici schengenskega območja.

Slovenija o začetku gradnje ni bila obveščena

Kot so za Žurnal24 povedali v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja o pričetku gradnje zidu oziroma postavitvi bodeče žice niso bili obveščeni in so nas za vse nadaljnje odgovore napotili na ministrstva.

Na notranjem ministrstvu so že ponoči opazili določene aktivnosti, ki jih je izvajala Madžarska, na območju med Dolgo vasjo in Pincami. "V dopoldanskih urah smo uspeli dokumentirati situacijo na tem območju," so pojasnili in dodali, da skupaj s policijo situacijo spremljajo. "O tem smo nemudoma obvestili naše ministrstvo za zunanje zadeve. Zaenkrat na tem območju vse poteka normalno in brez posebnosti. Pri nadaljnjih aktivnostih bomo upoštevali tudi to novo dejstvo in okoliščine."

Šlo naj bi za začasen ukrep in provizorično ograjo

Na zunanjem ministrstvu pojasnjujejo, da so z madžarsko stranjo že vzpostavili stik in dobili pojasnilo, da ne gre za trajen, ampak začasen ukrep. To naj bi v neuradnem telefonskem pogovoru slovenskemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu zagotovil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjart, ki je dejal, da je postavitev žice na meji s Slovenijo začasen ukrep, ograja pa provizorična. Postavili so jo preventivno, ker se bojijo novega močnega migrantskega vala, pravi Erjavec, ki v petek pričakuje uradno informacijo Madžarske.

Očitno pa Madžarske aktivnosti niso presenetile le naših politikov, ampak so presenečeni tudi pri komisarju za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisu Avramopoulos, kjer pravijo, da zadevo še preverjajo.

"Ne le blokada za begunce, ampak tudi za ljudi, prijatelje in družine"

Župan Lendave Anton Balažek je za STA dejal, da je bil danes zjutraj obveščen o začetku postavljanja ograje. Potrdil je, da ograjo postavljajo na mejnih prehodih v Pincah in tudi na mejnem prehodu Dolga vas.

Župan mejne občine Dobrovnik Marjan Karadinar pa je za Žurnal24 pojasnil, da o postavitvi ograje pri njih še niso bili obveščeni, a se bojijo najslabšega. "Mi smo železno zaveso tukaj že imeli in smo se leta 2004 veselili ponovne združitve. V ta namen smo postavili tudi skupni spominski park," je dejal Karadinar in navedel, da postavitev ograje ne bi pomenila le blokade za begunce, ampak tudi ljudi, prijatelje in družine, ki živijo na tem dvojezničnem območju. 

 
 
http://wordpress-themes.org
Komentarjev 18
  • mrki 09:08 25.september 2015.

    Takole je: Madžari se bodo ognili drugemu valu , medtem , ko bo Hrvate in nas preplavilo , naši JAJARAJI pa še še vedno presenečeni in ne vidijo niti za DVA dni naprej!!

  • Zorzul 07:43 25.september 2015.

    Ja,zgleda,da samo povprecni drzavljani razumemo kaj se bo zgodilo.Vazno da nasi telebajski preucujejo situacijo.Vsaki budali je jasno,da edina pot vodi skozi Slovenijo in da se jih tukaj lahko zastopa vec 10 ali 100 tisoc,ko bosta Austrija in Necija blokirali meje.Vojske ...prikaži več ,ki bi nas varovala pa nimamo,Pilatusom menjajo propelerje,Patrije pa imajo pocene gume.Pogreb z godbo

  • KOJAK 07:31 25.september 2015.

    Upam d abo med migranti kakšen možganski kirurg, ker vidim da tebi naši ne morejo pomagat.