Slovenija
31 ogledov

Madžarska opolnoči zaprla mejo

Horgoš Anže Petkovšek
Madžarska je opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško. Na dva mejna prehoda med Madžarsko in Slovenijo 1800 beguncev.

Madžarska je opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško v skladu z napovedjo, ki jo je po seji madžarskega sveta za nacionalno varnost novinarjem povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar sta zagotovila, da ta odločitev Madžarske ni bila presenečenje, saj sta ju o tej možnosti že pred sejo obvestila njuna madžarska kolega, ter da smo na to pripravljeni. 

1800 beguncev na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje

Po besedah hrvaškega ministra za notranje zadeve Ranka Ostojića bodo begunce preusmerili na železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje). Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Zaenkrat naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci.

Slovenske železnice so po navodilu državnih organov ob 19.30 prekinile potniški železniški promet s Hrvaško, do kdaj bo prekinjen, še ni jasno, urejen pa bo nadomestni prevoz. 

Dokler si ne premisli Nemčija, bo vse potekalo tako kot doslej

"Avstrijski zunanji minister mi je povedal, da ne bodo sprejeli nobenih novih ukrepov, dokler jih ne bo Nemčija," je dejal Erjavec. "Zelo odvisno bo od tega, kaj bo naredila Nemčija. Dokler jih bo sprejemala, bo postopek potekal tako kot doslej. Če bo Nemčija dostop omejila, bomo morali tudi mi sprejeti ukrepe. Ni pa indicev ali informacij, da bo Nemčija spremenila svojo politiko," je še pojasnil in dodal, da bo Avstrija ravnala glede na ukrepe Nemčije. 

"Lahko dokaj natančno napovemo, kakšno bo dogajanje v naslednjih dneh," je še povedal Erjavec, a želel, da mu verjamemo na besedo. Koliko migrantov lahko pričakujemo (na Hrvaško jih dnevno vstopi okrog šest tisoč) namreč ni želel napovedati ne on ne notranja ministrica. Kapacitet imajo sicer za nastanitev okrog osem tisoč beguncev. 

Dve vstopni točki v Slovenijo

"Težko je napovedati točno številko, toliko neznank je, da ni na mestu špekulirati s številkami, odvisno je tudi od ravnanja držav v regiji," je dejala Györkös Žnidarjeva. "Na operativnem nivoju sodelovanje poteka zelo intenzivno, dogovarjamo se glede rešitev, da pride do prihoda omejenega števila ljudi, potekajo dogovori glede ene ali dveh vstopnih točk v Slovenijo. Vstopni točki še nista dokončno dorečeni," je še dejala.   

Hrvaška vlada je na Twitterju objavila, da bo začela izvajati načrt C, ki je dogovorjen s Slovenijo. 

To ni prva dezinformacija hrvaške strani

"Ta ne obstaja. Ne vem o čem Milanović govori," je dejal Erjavec. "Plan C ne obstaja, ne vem, kaj bi to bilo. Že v preteklosti so krožile informacije, da naj bi obstajal dogovor o koridorju, tega ni bilo, tudi ne o organiziranem pošiljanju v Avstrijo. Ni mi znano, kaj bi plan C lahko bil," pa  je dejala notranja ministrica in dodala, da s hrvaško na operativni ravni poteka intenzivno sodelovanje. 

Jutri dodatni ukrepi vlade

Pred sestankom sveta za nacionalno varnost bo jutri sestanek pri predsedniku vlade. 

"Jutri bomo vladi predlagali dodatne ukrepe, zato jih danes ne moremo komentirati. Predvidevam, da bo imel predsednik vlade novinarsko konferenco, na kateri jih bo pojasnil," je še povedal Erjavec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • občan1 07:37 17.oktober 2015.

    Ali ne bi bilo bolje, da begunce peljemo v TRST na ladje in naprej po morju v NEMČIJO.Na ladjah bi lahko vse preverili in uredili, izločili tiste, ki jih ne marajo.Mi pa delamo takšen cirkus, mar ni to ...prikaži več ceneje in bolj enostavno, naj se oni ukvarjajo z EU mejami.

  • h3o 01:02 17.oktober 2015.

    žurnalovci, prosimo, da ukinete komentiranje- je že popi vse povedal...

  • h3o 01:01 17.oktober 2015.

    beguncem bodo dali ozemlje in stanovanje, medtem ko butasti slovenci delamo 20 let za 100 kvadratov??