Slovenija
38 ogledov

Madžarska zavrnila vrnitev 14 sirskih beguncev, ki so pobegnili v Slovenijo

begunci EPA
Begunce so Madžari zavrnili, ker dokazi, da so bili pred prihodom v Slovenijo dejansko na Madžarskem, ne obstajajo. Beguce bodo odpeljali nazaj v Postojno.

Madžarska je zavrnila sprejem 14 sirskih beguncev, ki so jih v noči iz četrtka na petek prijeli na avtocesti v bližini Lendave. Begunce, ki v Sloveniji niso zaprosili za azil, so naše oblasti glede na dublinsko zakonodajo, nameravale vrniti na Madžarsko, od koder so prebegnili v Slovenijo.Pogovori med slovenskimi in madžarskimi organi so potekali od 10. ure, vendar so slednji njihov sprejem zavrnili, zato se sirski državljani vračajo v Postojno,  so za STA potrdili na Policijski upravi Murska Sobota

Na Madžarskem jim niso vzeli prstnih odtisov

"Niso jih hoteli sprejeti, ker tujci v razgovorih niso niti z besedo omenili, da so bili na Madžarskem, dejansko pa tudi nismo imeli fizičnih dokazov o njihovem bivanju na Madžarskem. Tam jim tudi niso vzeli prstnih odtisov in jih zato ni v sistemu," je povedal predstavnik Policijske uprave Murska Sobota Boris Žibrat.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je sicer že v ponedeljek napovedal, da bodo sirski državljani ostali v Sloveniji, če jih Madžarska ne bo sprejela. Ni pa po njegovih besedah nobenega dvoma, da so k nam prišli prav iz Madžarske.

Madžarska zajela begunce, grozi jim zapor

begunci | Avtor: EPA EPA
Madžarska policija je sicer zjutraj zajela 16 beguncev, ki so v bližini mejnega prehoda Roszke in pobegnila na Madžarsko. Grozi jim zapor.

Gre za prvo skupino beguncev, ki so madžarsko mejo prečkali zunaj mejnega prehoda po tem, ko je Madžaska uveljavila novo zakonodajo o državni meji po kateri je za ilegalni prehod meje predvidena zaporna kazen do treh let. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let.

Na želežniško progo postavili vagon z žico

begunci | Avtor: EPA EPA
Madžarska meja je popolnoma zaprta, poleg ograje je na meji tudi policija in vojska, z vlakovnim vagonom obdanim z žico so fizično zaprli tudi prehod na želežniški progi Subotica - Segedin.

Pred mejnim prehodom Horgoš na madžarsko -srbski več kot tisoč beguncev zahteva, da jih spustijo v državo. Begunce čez mejo spuščajo v manjših skupinah in jih na meji registrirajo.

Madžarske oblasti so še pred uveljavitvijo nove zakonodaje na tisoče beguncev sistematično vozile na zahodno mejo, v kraj Hegyeshalom na meji z Avstrijo.

Na avstrijsko Gradiščansko je v ponedeljek po podatkih policije prispelo nekaj manj kot 20.000 beguncev. Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, jih je po 18. uri prispelo do 6000, po po polnoči pa še dodatnih 1500.

Vlada o razglasitvi izrednih razmer

Madžarska vlada bo danes razpravljala o možnosti razglasitve izrednih razmere za obdobje do šestih mesecev.  Madžarska je poleg tega zaprla svoj zračni prostor na 20-kilometrskem pasu ob meji s Srbijo, na višini 1350 metrov. Kot so v ponedeljek sporočile madžarske oblasti, je ukrep začel veljati že 10. septembra, cilj pa je omogočiti policiji in vojski, da varno koristita zračni prostor za opravljanje svojih nalog, povezanih z upravljanjem migrantske krize.

Madžarska bo begunce vračala Srbiji

begunci | Avtor: EPA EPA
Madžarske oblasti bodo zavračala prošnje za azil tistih beguncev, ki prihajajo iz Srbije, ki velja za varno državo, in tam niso vložili prošnje za azil. Srbija je v ponedeljek zvečer sporočila, da iz Madžarske vrnjenih beguncev ne bo sprejela. Kot je pojasnil srbski minister za delo Aleksandar Vulin, se bodo lahko begunci, ki ne bodo uspeli prečkati meje z Madžarsko in bodo ostali na nikogaršnji zemlji, vrnili v Srbijo in stanovali v zanje namenjenih centrih, tistih, ki jih bo Madžarska po prečkanju meje vrnila v Srbijo, pa ne bodo sprejeli.

Državni sekretar na srbskem notranjem ministrstvu Nenad Ivanišević je pred tem dejal, da se bo možnost vračanja nanašala na določeno število migrantov, za veliko večino pa ne, saj da bi jih Madžarska morala vrniti v Grčijo, ki je njihova prva država vstopa v Evropsko unijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Presvetli 17:20 15.september 2015.

    in Poljaki ter Slovaki kateri debeli lepo po kefli dajejo

  • spenjac 15:55 15.september 2015.

    nemška podjetja z novimi naročili pri slovenskih podjetjih, slovenska pa potem plačajo reklame medijem. nemci se tako po malem znebijo pritiska migrantov. dosedaj je menda jasno, če ne drugače, po komentarjih, da nihče noče teh migrantov. Razen amnesty international, ki ...prikaži več pa dobiva denar od američanov.

  • Pepe007 14:36 15.september 2015.

    Pink ponk med državami EU z begunci nima nekega pravega smisla. Enotni EU azil, kdor ga ne dobi ali ne zaprosi zanj, se vrne v matično državo. Iran je denimo povsem varna država, pa vendar je bil te dni članek ...prikaži več o beguncu iz Irana. Večino Avganistana je prav tako varnega. Letalski poleti niso zastonj, ampak nekako je potrebno omogočiti prostor, da zatočišče dobijo potrebni, ne pa tudi ilegalni ekonomski migranti.