Slovenija
2137 ogledov

Madžarski kapital tudi za obnovo slovenske cerkve

Cerkev Profimedia
Madžarska vlada naj bi financirala obnovo slovenske cerkve izven dvojezičnega območja.

Škofija Murska Sobota se pripravlja na tradicionalno srečanje vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki se ga bodo letos 8. oktobra v Beltincih udeležili tudi katoličani iz Madžarske. V okviru obiska naj bi "postavili spominsko ploščo, kjer bi tudi v madžarskem jeziku oznanjali bistvo in vlogo omenjenega spomina v življenju obeh narodov," ter obravnavali morebitno financiranje obnove župnijske cerkve v Beltincih, poroča časnik Večer.

Poslanec SD Dejan Židan v poslanskem vprašanju vladi piše, da lokalni prebivalci temu nasprotujejo. Civilna iniciativa glede postavljanja tabel/plošč v zvezi poti sv. Ladislava namreč trdi, da se srečanje ne bi smelo izkoristiti v politične namene in vznemirjati Prekmurce, ki so pred več kot 100 leti v Beltincih izrekli svojo pripadnost Sloveniji.

Ladislavova pot tako po njihovem mnenju predstavlja nevarnost k novim družbenim nesoglasjem in nepotrebne travme, povzema njihove izsledke tudi Židan in se sprašuje, ''ali s to iniciativo cerkev, odnosno nekaj njenih voditeljev ne utira pot madžarskemu nacionalizmu in uresničevanju nostalgije po veliki Madžarski? Spomnimo se na objavljene zemljevide pred nekaj meseci o veliki Madžarski".

Židan tako sprašuje vlado, ali je ta seznanjena z dogajanji, da madžarska vlada financira obnovo slovenskih cerkva tudi izven dvojezičnega območja. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da gre za načrtne aktivnosti z namenom pridobivanja pozicij na ozemlju, ki je bilo po mirovni pogodbi vrnjeno slovenskim ozemljem.

Poslanec NSi izjavo madžarskega politika označil kot mednarodni incident

Madžarski državni sekretar za narodno politiko Potápi Árpád János pa je v intervjuju v oddaji Težišče na RTV Slovenija obujal ideje o Veliki Madžarski in trdil, da v Prekmurju sicer živi najmanj številčna zamejska madžarska skupnost, ki ji grozi asimilacija, a se ta nikoli ne sme odpovedati svoji identiteti.

Obenem se je obregnil ob dosežke madžarske vlade v Lendavi in drugod v regiji, kjer obnavljajo kulturne domove, gradijo prostore za skupnosti, obnavljajo cerkve, šole in vrtce. "To so rezultati, ki tamkajšnjim Madžarom dokazujejo, da se lahko mirne duše opredelijo za Madžare. Celo ponosni so lahko na svojo madžarsko bit, kajti matična država jim pri tem pomaga," je dejal Árpád János.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat se je na te besede danes ostro odzval tudi v državnem zboru in označil dogodek za mednarodni incident. "Ob predpostavki, da je prevod natančen, lahko rečem, da je prišlo do meddržavnega incidenta," meni Horvat in dodaja, da pričakuje oster odziv tako ministrstva za zunanje zadeve kot vlade.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Leon
    Leon 07:27 13.marec 2022.

    Oktobra se bodo družili Ljubitelji vseh dežel ,ki imajo radi otroke .

  • ico8 19:54 11.marec 2022.

    Kratkonogi plavooki je rekel, da je vse OK, ce dobi polovico forintov in namesto kriza rdeco zvezdo na zvonik. Malo spremenjena pogodba je uspela: Namesto forintov dobi Stefucl rublje za podkurit(pomanjkanje energije), rdeco zvezdo bo dobil pa montirano na leva ...prikaži več vrata yugota, da ne bo vec volana na desni iskal.

  • Pišmevuh 18:16 11.marec 2022.

    A zdaj pred volitvami bi ti opozarjal? Sramuj se. Kako je že Lainšček rekel? Niso vsi cigani Horvati, vsi Horvati, pa so cigani.