Slovenija
58 ogledov

Madžarski letalski prevoznik sesut

Malevova letala na letališču pri Budimpešti Reuters
Neuradno je Malev "pokopan". Objavili so že, da prvič po 66 letih ne bodo več vzleteli. Glavni madžarski letalski prevoznik je zjutraj že prizemljil vsa svoja letala. Za odpoved letov so se sprva odločili le, da bi "minimizirali škodo", ki nastaja.

Madžarski letalski prevoznik Malev se je sesul po tem, ko je njegovo finančno stanje postalo nevzdržno, poroča mreža BBC. Danes ob 5. uri zjutraj so prizemljili vsa svoja letala oziroma odpovedali vse lete. "Po več kot 66 letih neprekinjenega delovanja Malev ne bo več vzletel", pisanje družbe povzema BBC.

Evropska komisija je nedavno od Maleva zahtevala, da odplača dolgove oziroma vrne državno denarno pomoč, ki jo je prejemal v letih od 2007 do 2010.

Skupno naj bi šlo za 38 milijard forintov, to je 130 milijonov evrov.

Sprva zgolj govorice o zmanjšanju škode

Po jutranjem poročanju britanskega BBC-ja naj bi se madžarski nacionalni letalski prevoznik Malev odločil, da odpove vse lete, da bi s tem "minimizirali škodo", ki nastaja, potem ko je finančni položaj podjetja postal "nevzdržen".

Pred časom so zaradi neplačanih dolgov izven Evrope zasegli več Malevovih letal.

Malev s prek 2.000 zaposlenimi del skupine Oneworld

Madžarski letalski prevoznik ima zaposlenih približno 2.600 ljudi. V floti ima 22 letal, po podatkih Wikipedie pa naj bi imel še 19 naročenih. Na največjem madžarskem letališču, letališču Franca Liszta v Budimpešti, je Malev opravil približno polovico vseh letov.

Malev je sicer član skupine Oneworld, v kateri med drugim delujeta tudi družbi British Airways in American Airlines. Slednja je po navedbah portala Al Jazeere pred spremembami, v okviru katerih nameravajo odpustiti kar 13.000 ljudi. Ali gre samo za zmanjševanje stroškov ali pa za hujše probleme, ki bi tudi ogromno ameriško družbo vodili v polom, zaenkrat javno ugiba malo kdo.

Madžarski premier Viktor Orban je po poročanju BBC-ja potrdil, da se eno izmed letal trenutno nahaja v Izraelu, drugo pa na Irskem. Dejal je še, da bodo poskušali Malev ponovno spraviti v pogon.

Samo danes bi moral iz Budimpešte Malev vzleteti na kar 64-ih poletih, a potniki ne bodo mogli nikamor, vsaj ne z domačim podjetjem, med drugim navaja BBC.

 

Komentarjev 1
  • mirko 10:50 03.februar 2012.

    To bi se molalo z adrijo že zdavnaj zgodit, če bi bila naša država normalna.