Slovenija
1662 ogledov

Kup slovenskih hotelov v roke Madžarov

Terme Ptuj Terme Ptuj
Prestige Tourism namerava v družbo Sava vložiti 200 milijonov evrov.

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države. Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov.

"Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna," so danes sporočili iz družbe.

Za družbo stoji madžarski kapital

Družba Prestige Tourism, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, namerava svojim partnerjem v lastništvu Save - Slovenski državni holding (SDH) je lastnik skoraj 19-odstotnega deleža, Kapitalska družba (Kad) pa 28-odstotnega deleža - pojasniti svoje namere glede upravljanja naložbe v družbo, ki je sama kapitalsko prešibka, da bi lahko zagnala nov investicijski ciklus v obstoječe in nove zmogljivosti, so navedli.

V družbi Prestige Tourism izpostavljajo štiri stebre maksimiranja ekonomskega učinka nakupa deleža v Savi: kapitalsko podporo, prenovo, podporo pri upravljanju sredstev ter upravljanje vrednosti za zaposlene in operativno poslovanje.

Za razvoj Save je pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev.

Kot navajajo v podjetju, bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma, zapisanih v razvojnih dokumentih. "Prestige Tourism v slovenski turizem prinaša splet kapitala, znanja, najboljših praks in izkušenj na področju turizma. Verjamemo, da so naše namere združljive s cilji, ki jih na področju turizma zasleduje slovenska država," je ob tem dejal glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard.

Kot še pravi Caillard, je dolgoročni cilj novega lastnika krepitev konkurenčnosti portfelja Save Turizem ob hkratni vzdržni poslovni uspešnosti družbe in vzdržnem donosu za lastnika. Napoveduje tudi tvorno sodelovanje z deležniki v lokalnem okolju, turističnem sektorju in na državni ravni ter krepitev konkurenčnosti turističnih storitev Save Turizma.

Za nakup deleža v Savi so v družbi, kot pojasnjujejo, "združili moči kapitalsko močni investitorji, ki bodo v turizmu kot kapitalsko intenzivni dejavnosti zagotovili kontinuirano investiranje v hotelske zmogljivosti doslej kapitalsko podhranjene Save Turizem".

Vstop novega lastnika v lastništvo Save družba Prestige Tourism načrtuje kot prvi korak pri zaključku dolgoletnega procesa finančnega prestrukturiranja, ki se je začel s prisilno poravnavo. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management.

Danes začenja teči 30-dnevni rok za uveljavljanje predkupne pravice

O podpisu pogodbe so bili danes obveščeni tudi na SDH. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega deleža v Savi.

"SDH in Kad sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve," so za STA sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali.

Madžarski investitorji naj bi po navedbah časnika Delo za Yorkov delež plačali kupnino v višini 38 milijonov evrov.

Prestige Tourism je sicer projektna družba, registrirana v Budimpešti. Caillard ima v lasti 61,2 odstotka družbe, manjšinski lastnik s 30-odstotnim deležem pa je družba Atlantis Property v lasti Zsolta Komonczija. Atlantis Property je zasebno madžarsko turistično in nepremičninsko podjetje, ki je v zadnjih letih izvedlo več naložb v izgradnjo turističnih in drugih nepremičnin v skupni vrednosti 500 milijonov evrov.

Dejavnost sklada Diofa Asset Management obsega upravljanje investicijskih skladov, upravljanje premoženja in investicijsko svetovanje. Družba upravlja preko 440 milijard forintov (1,23 milijarde evrov) sredstev institucionalnih in malih vlagateljev, vrednost sredstev v upravljanju v nepremičninskih skladih pa je konec 2020 dosegla 252 milijard forintov (710 milijonov evrov). Od leta 2020 je Diofa v lastništvu družbe Tarragona HoldingZrt, ki sodi v Indotek skupino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • dusko89 20:37 01.februar 2022.

  Kje je zdaj lastninjenje z upravljanjem delavcev in zaprt sistem delnic, ki je bil aktualen en čas? Razprodali smo vse in zdaj smo hlapci tujcem. Ti pa pobirajo dobičke. Služijo posamezniki, elita. Levici pa se smejite. Ljudje ste ovce.

 • Avatar MS
  MS 16:06 01.februar 2022.

  Ali za tem lahko stojijo kaka koruptivna dejanja ???

 • PaPajapopi 14:36 01.februar 2022.

  Prodajamo izvire vode, kar bo vredno nekoč več kot nafta ali zlato in to nihče ne pove. Z hoteli in ostalimi pritiklinami pa bodo zaslužili več, kot so vložili za kupnino. Kdor to prodaja je narodni izdajalec.