Slovenija
489 ogledov

Mafijski pakt o Sloveniji

Slovenija ni od Italije nikoli prejela obvestila, da išče Maurizia Prestierija o Žurnal24 main
Mafija. Italijanska in ruska sta se dogovorili, da bodo k nam hodili na počitnice, zato pri nas ne izvajajo kriminalnih dejanj.

Drago Kos. Pred približno desetimi leti sta se italijanska in ruska mafija dogovorili, da bosta Slovenijo uporabljali kot nekakšno počitniško destinacijo, zato pri nas ne povzročajo kaznivih dejanj. Tako nam je razložil bivši šef protikorupcijske komisije Drago Kos, ko je komentiral navedbe italijanskega mafijskega skesanca Maurizia Prestierija, da je Slovenija mafijski raj. Slovenska policija jim ne more nič, saj za njimi niso izdane tiralice.

Pred leti je FBI dal naši policiji seznam, koga je podkupila ruska mafija. Slovencev ni bilo na njem, pravi Drago Kos. (Foto: Boštjan Tacol)

 

“Na osi kriminalnih poti”
Italijanska, ruska, srbska in turška ali mafijske združbe, ki delujejo v drugih evropskih državah, sicer menda pri nas nimajo dejavnih baz, iz katerih bi delovale mafijske zasede. “Dejstvo pa je, da naša država leži na križišču poti med Barcelono in severom Evrope, prek katere združbe vodijo različne kriminalne posle. Ne vlečejo pa svojih niti iz Slovenije,” poudarja profesor s fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek. “Dejansko pa v večini evropskih držav delovanje različnih institucij financirajo tudi kriminalne združbe,” dodaja.

Slovenski kriminalisti na leto prestrežejo tudi več kot deset mednarodno organiziranih kriminalnih združb, pravijo na policiji: “Samo lani smo zaradi kaznivih dejanj, ki so bila posledica organizirane kriminalne dejavnosti, ovadili 257 ljudi.”

1 ruskega mafijca so zaznali slovenski organi pregona, ko je poskušal pri nas vložiti umazan denar.

24 dejstva: “Nihče ni imun”
(Proti)korupcija. Na Komisiji za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča priznavajo, da na korupcijo pri nas niso povsem imuni niti zaposleni v nekaterih institucijah javnega sektorja.

“Glede na svoje ugotovitve in večletno spremljanje razmer na tem področju v Sloveniji ne moremo pritrditi posplošeni oceni o popolni in vseprisotni korupciji slovenskih institucij. Brez dvoma pa lahko rečemo, da so posamezne institucije izpostavljene resnim korupcijskim tveganjem, da nadzorni mehanizmi in integriteta v mnogih okoljih šepajo,” pravijo na komisiji, kjer se trudijo za čim večje odkrivanje nedovoljenih koruptivnih poslov v družbi.

“Ključno je tudi učinkovito sodelovanje z drugimi nadzornimi institucijami, ki se pomembno izboljšuje,” dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.