Slovenija
3 ogledov

Magistrica še vsaj tri mesece

Prva seja nove vlade Saša Despot
Univerza si bo za presojo njenega magisterija vzela do pol leta.

Postopek ugotavljanja domnevnega plagiatorstva pri magistrski nalogi premierke Alenke Bratušek lahko traja od treh mesecev pa tudi do pol leta, je včeraj dejal rektor Univerze v Ljubljani (UL) Stanislav Pejovnik. Na vprašanje, zakaj tako dolgo, odgovarja, da bi bilo za univerzo verjetno še hujše vprašanje, zakaj je na sodišču izgubila. Večina postopkov za odvzem naziva, ki je lahko posledica plagiatorstva, se namreč konča prav na sodišču, a UL za zdaj nobenega ni izgubila. “Visoka strokovnost zahteva določen čas,” je dodal Pejovnik.

Debata za obračunavanje

Pejovnik je sicer razmišljal, ali bi se včerajšnje javne predstavitve mnenj o problematiki plagiatorstva v državnem zboru sploh udeležil. Poslanci so namreč razmeroma kratko predstavitev z redkimi predstavniki zainteresirane javnosti uporabili tudi za obračunavanje s premierko. “Univerza skrbi za svojo verodostojnost in kakovost in ne bo pristala na nikakršne politične pritiske,” je še povedal Pejovnik.

Kazen je osramočenost

Andrej Umek, profesor in tudi bivši minister, je dejal, da vsa krivda za plagiatorstvo ne more biti pripisana študentu, temveč določeno soodgovornost nosita tudi mentor in komisija. Pejovnik pa je pri tem dejal, da ne drži, da mentorji niso sankcionirani, saj so, kadar se delo njihovega študenta izkaže za plagiat, osramočeni, kar je nedvomno sankcija.

Razen nekaterih govorcev iz vrst Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, pa študenti niso bili zastopani. V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) pravijo, da se takšne razprave z namenom medstrankarskega obračunavanja ne bi smele odvijati. Upajo, da bodo visokošolske ustanove “konkretno pristopile, ne zgolj h kaznovanju plagiatorstva, ampak predvsem k aktivnemu preventivnemu izobraževanju glede pisanja diplomskih, magistrskih in doktorskih del”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.