Slovenija
62 ogledov

Magistrov šef z visoke šole

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Najmanj plačani kriminalist zasluži skoraj trikrat manj kot šef Harij Furlan. Vodje preiskav imajo praviloma nižjo izobrazbo kot podrejeni.

Plače. Najslabše plačani preiskovalec policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki preiskuje najtežje oblike gospodarskega in organiziranega kriminala v državi, prejema dobrih tisoč sto evrov plače. To je skoraj trikrat manj od plače šefa NPU Harija Furlana, ki mu država vsak mesec nakazuje dobrih tri tisoč evrov neto. Tako preiskovalec, ki je višji kriminalistični inšpektor, kot Furlan sta magistra znanosti.

Vodje slabše izobraženi

Več kot enkrat višjo plačo kot omenjeni kriminalist pa je avgusta prejel najbolje plačani vodja preiskav, ki je na NPU sicer zaposlen z visoko strokovno izobrazbo, kot diplomirani organizator menedžer. Sicer pa vseh pet vodij preiskav na NPU svoje delo opravlja z visoko strokovno izobrazbo. Poleg omenjenega organizatorja ta delovna mesta zasedajo diplomirani varstvoslovec, specialist kriminalističnega preiskovanja ter diplomirana upravni organizator in ekonomist. Vsem pa je skupno podrejenih deset kriminalističnih inšpektorjev z magisterijem, ki v povprečju preiskujejo od tri do pet zadev. Zakaj so nadrejeni praviloma manj izobraženi kot podrejeni, ni želel komentirati nihče iz vrst kriminalistične stroke, ker niso seznanjeni s tem, koliko časa so vodje že zaposleni kot kriminalisti in kako izkušeni so, kar naj bi bil bistven pogoj za ta položaj.

“Center za zveze”

Največ kritik zaradi razlik med podrejenimi in nadrejenimi na NPU leti iz policijskih vrst. “Ta elitni urad neuradno velja kot neko zatočišče, center za zveze. To pomeni, da so tu namesto napovedanih in želenih elitnih strokovnjakov z različnih področij zbrani večinoma ljudje, ki so bili dobesedno pobrani s preostalih policijskih uprav po državi in praktično nikoli prej niso zares opravljali operativnega kriminalističnega dela na terenu,” pravijo viri s policije. Dodajajo, da naj bi se njihovi bivši šefi nekaterih z napotitvijo na NPU pravzaprav rešili, ker pri svojem prejšnjem delu niti niso bili pretirano uspešni.

Tema  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

GPU: Izbrani so bili skrbno

Na Generalni policijski upravi (GPU) nasprotno trdijo, da so zaposlene na NPU izbirali skrbno. “Tako smo znotraj policijskih vrst iskali kriminaliste z izkušnjami preiskovanja gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih resnih oblik kriminalitete ter s področja kriminalistične analitike. Zunaj policije smo iskali strokovnjake s področja davkov, carine in trošarin, revizije, računovodstva, trga vrednostnih papirjev ... ter drugih področij, ki bi lahko pomagala pri uspešnem delu. Vsi izbrani kandidati so po prepričanju izborne komisije te izkušnje tudi imeli,” poudarjajo na policiji.

Drugje polovica plače

A tudi najslabše plačani kriminalist na NPU na mesec še vedno prejema skoraj pol več od kriminalistov, ki na drugih policijskih upravah začenjajo svoj boj z gospodarskim kriminalom. “Plača je povsem nestimulativna. Začetnik je prejema od 770 do 800 evrov, tisti, ki ima za seboj že določeno delovno dobo in izkušnje, pa 900 evrov,” pojasnjuje Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije. Policijo na leto tako zapusti tudi do 20 odstotkov gospodarskih kriminalistov.

Komentarjev 1
  • d 06:54 03.oktober 2011.

    Dajte raje objaviti plačo, ki jo prejmejo na TRR, za neto neto plačo brez dodatkov je 1.142 EUR več kot odlično.