Slovenija
67 ogledov

Magistrska Bratuškove pretresena do obisti

Alenka Bratušek Saša Despot
V podmladku SDS so predstavili magistrsko nalogo mandatarke Alenke Bratušek s komentarji in dokazi, da gre za plagiat. Od preostalih strank pričakujejo jasen odziv, o lastnih grešnikih pa raje ne bi govorili.

Slovenska demokratska mladina (SDM) je v vložišče DZ vložila magistrsko nalogo mandarke Alenke Bratušek iz PS in v njej označila dele, kjer naj bi si mandatarka za sestavo vlade prisvojila ideje drugih. Ob tem v SDM vse parlamentarne stranke pozivajo, naj do sporne naloge zavzame jasno stališče.

Kot je znano, je konec prejšnjega meseca v javnosti odmevala vest, da je v poplavi poslancev in funkcionarjev s sporno izobrazbo nekaj narobe tudi z magistrskim delom Alenke Bratušek iz PS. Fakulteta za družbene vede sicer še vedno preverja, ali je šlo pri nalogi le za pomanjkljivo citiranje ali pa je Bratuškova storila hujše nepravilnosti.

V SDM trdijo, da je Bratuškova v celoti prepisala 5. poglavje naloge, pomanjkljivo citirala in navedla razmeroma skromen seznam literature, od katere je velik del "lažen".

V SDM sicer niso želeli odgovarjati na vprašanja novinarjev, kako se opredeljujejo do svojih nekdanjih poslancev Branka Mariniča, ki je bil zaradi ponarejanja izobrazbe obsojen, in Alenke Koren Gomboc, ki je v življenjepisu navajala neresnične podatke ter se otepala očitkov, da je ponaredila srednješolsko spričevalo.

SDS bi o ponarejanju razpravljala v DZ

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je na predsednika parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino Branka Grimsa naslovil zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi govorili o plagiatorstvu pri izdelavi diplomskih del, magisterijev in doktoratov ter o možnih sankcijah za plagiatorstvo.

Rebolj: Sodogovoren je tdui mentor

"Plagiatorstvo ni neka nova iznajdba, zagotovo pa je ta pojav v veliki meri odvisen od vrednot v družbi in akademskem okolju," je poudaril rektor Univerze v Mariboru Danijel Rebolj in izpostavil, da je študent oz. avtor dela etično in moralno zavezan najprej samemu sebi, potem pa družbi.

Opozoril je, da se mora vsak zavedati, da plagiatorstvo ni korektno dejanje. Na univerzah je po Reboljevih besedah tudi mentor v veliki meri soodgovoren za delo svojega študenta. "Mentor predvsem mora poznati njegove sposobnosti oziroma mora vedeti, kaj je študent sposoben narediti in tudi kaj je naredil, saj je dolžan spremljati njegovo delo, recimo diplomsko, sploh pa doktorsko," je pojasnil.

Mentorji imajo preveč dela

Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj je ocenil, da so očitno nekateri mentorji preobremenjeni in so zato malce zanemarili svojo odgovornost, zato je lahko prišlo do plagiatov. Po njegovih besedah je to od področja do področja zelo različno. Ob tem je spomnil, da se plagiatorstvo v tehniki, kjer so formule, skoraj ne pojavlja, ker mentor hitreje prepozna, ali je delo originalno ali ne.

Po drugi strani pa nam sodobna orodja dajejo veliko več možnosti za odkrivanje plagiatov. Na mariborski univerzi so tako po Reboljevih besedah začeli niz razprav in predavanj na temo plagiatorstva, od tega, kako ga odkrivamo do vzrokov in posledic. Je pa zagotovo univerza tista, ki je odgovorna za kvaliteto del svojih diplomantov, še pove Rebolj.

Naloga s komentarji, ki so jih pripravili v SDM, je dostopna TUKAJ.

Komentarjev 87
  • sintesi 21:40 14.marec 2013.

    in kaj čakaš? takoj danes se vrži na glavo in nas odreši.........eni ste imeli res otroštvo

  • mph 18:14 13.marec 2013.

    Zanimivo, da so čisto vse ustvarili iz nič pri SDS ... zanimivo .... Podobno, kot lahko o Kristusu beremo samo v Bibliji ... noben drug zgodovinar iz tistega časa ga ne omenja ... :-))

  • mph 18:13 13.marec 2013.

    Khm... tam je bilo vse PRAVNOMOČNO potrjeno, tukaj pa je samo (zaenkrat vsaj) bluzenje SDS Urada za ustvarjanje sovraštva in manipuplacije.