Slovenija
7663 ogledov

Magna bo vrnila državne subvencije, to zdaj čaka lakirnico v Hočah

Magna Steyr Hoče Anže Petkovšek Otvoritev lakirnice Magna
Magna bo državi vrnila dobrih 22 milijonov evrov.

Država je z vodstvom podjetja Magna Steyr podpisala sporazum, po katerem bo podjetje državi vrnilo subvencijo v višini 18,6 milijona evrov ter obresti v višini 3,5 milijona evrov. Oprostili pa so jim plačilo obresti za čas epidemije v višini 2,9 milijona evrov, je povedal minister za gospodarstvo Matjaž Han

Podjetje je namreč 1. marca napovedalo, da bo v lakirnici v Hočah ustavila proizvodnjo in jo preselila v Avstrijo. Napovedali so, da bodo v Hočah obdržali 50 zaposlenih, namesto lakirnice pa bo tam podporno razvojno središče. 

Han je pojasnil, da cilj Magne ostaja zagon proizvodnje v Hočah, "na nas pa je, da smo še naprej atraktivni za tuje investitorje"

Z Magno pogovori še potekajo, je pojasnil, a zaenkrat konkretnega dogovora še niso dosegli. "Jaz si želim, ne glede na zgodovino, da bi bilo tam zaposlenih 500 ljudi," je povedal minister. 

"Prazna tovarna jim ne koristi"

Prepričan je, da Magna na svoj velik vložek v Sloveniji, po njegovih besedah gre za 150 milijonov evrov, ne bo pozabila. "Prazna tovarna jim ne koristi, naredili bodo vse, da jim bo ta investicija začela prinašati dobiček," verjame Han, ki je dodal, da si mora Magna povrniti ugled v Sloveniji.

Han meni, da mora Slovenija pokazati interes za vsako investicijo, hkrati pa mora biti korektna do partnerjev, "moramo biti zelo ponižni".

"Povpraševanje tujih investitorjev je ogromno," je dejal. Spomnil je na 40 hektarov veliko obrtno cono v Kidričevem, kjer so priložnosti tudi za večje investicije. Želi si, da bi prišli do točke, ko lahko investitorju le pokaže, kje je obrtna cona, kjer lahko začne graditi tovarno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:42 31.maj 2023.

    Kolikor sem uspela prebrat, drugod...bodo to halo prodali Kitajcem !

  • lojs 14:49 30.maj 2023.

    če bo firma vrnila sobvencijo preko 20mil, potem je več kot jasno , da imajo lastniki to državo več kot poln kurac ... v tej vukojebini se splača it v gostilno (če maš dnar) , sicer pa v štacuno in ...prikaži več se kje skrivat, da spiješ par pirov ... vse ostalo so pa drogeraši, ki že tenko piskajo ali pa neki mentalni pacienti, ki verjamejo kako je vse v najlešem redu ... do kdaj bo šlo tako?

  • Ogledalce 14:21 30.maj 2023.

    Ministar naj odgovori na podlagi katerega zakona je Magni oprostil plačilo obresti. Zanima me, ker bi jaz uporabil enako zakonsko podlago. Če pa je ta odločitev nezakonita pa naj bo odškodninsko odgovoren in odstopi.