Slovenija
286 ogledov

Magna Steyr blizu Maribora načrtuje obrat za prestižne jaguarje?

magna steyr magna steyr
Proizvajalec avtomobilskih delov Magna Steyr iz Gradca naj bi v neposredni bližini Maribora odprl tovarno in okoli 3000 novih delovnih mest.

Avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr, ki je del avtomobilskega giganta Magna International, naj bi načrtoval  investicijo v novo tovarno v neposredni bližini mariborskega letališča. V občini Hoče-Slivnica naj bi odprli ličarski obrat. Odprlo naj bi se okoli 3000 novih delovnih mest. 

Ustvarjali jaguarje?

Po poročanju Večera so v občini že začeli postopke za spremembe prostorskega načrta. Mariborinfo pa poroča, da naj bi Magna Steyr  v letu 2017 začela proizvajati športno terensko vozilo Jaguar F-pace,  prav te prestižne avtomobile pa naj bi ustvarjali slovenski delavci v načrtovanem ličarskem obratu.

V Magni še skrivnostni

V Magni so za STA danes pojasnili, da je njihova skupina nedavno pridobila pomembna posla z družbama BMW in Jaguar Land Rover, kar pomeni, da bo njihova tovarna v avstrijskem Gradcu skupaj z dodatno širitvijo programa pri projektu Mercedes razreda G, v naslednjih letih presegla svoje sedanje zmogljivosti.

Zato, kot je povedal predstavnik za odnose z javnostjo v Magni Rej Husetovic, trenutno preučujejo več različnih možnosti za širitev proizvodnih zmogljivosti, a je izbira lokacije popolnoma odvisna od potreb njihovih kupcev, zato je ta trenutek še veliko prezgodaj komentirati karkoli več v zvezi z načrti.

Magna Slovence že zaposluje v Gradcu

Ali Magna Steyr z novim obratom res prišla v Slovenijo bo jasno že do konca leta. Slovencem je graški avtomobilski velikan sicer znan delodajalec. Podjetje je že zaposlilo več kot tisoč slovenskih delavcev, veliko se jih v Gradec na delo vozi tudi iz Maribora in okolice, plače pa znašajo med 1300 in 1800 evri neto.  Magna Steyr proizvaja sestavne dele za Mercesed-Benz, Pegeout, Mini, po naročilu pa izdelujejo tudi celotne avtomobile.

Magna sicer velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilski industriji in med drugim izdeluje podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za avtomobile, tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022. Skupina zaposluje 152.000 ljudi, samo v Gradcu okoli 6000, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 5
  • Žurnalček 00:26 20.september 2016.

    Ti nisi svoj ! Če gre za podjetja , ki niso edina na tržišču , potem vse po regelcih , če gre pa za unikatne tovarne , potem pa vse zastonj , bo Općina že pri plačah noter dobila izpad ...prikaži večd , npr . komunalnega prispevka in raznih nadomestil .

  • Žurnalček 00:23 20.september 2016.

    Ko bi vsaj . Dejte jim vse zastonj , da ne bi šli na HR ali M !! To lahko potegne MB iz zagate ! J

  • blueone 20:12 19.september 2016.

    Če pa to uspe in, da je vse tako kot mora biti, potem je pa to TOP novica.