Slovenija
419 ogledov

Magna Steyr: Slovenija še prva izbira. Za zdaj.

Magna Steyr magna steyr
Če Slovenija v kratkem ne bo razrešila odprtih vprašanj, bomo morali razmišljati o drugih možnosti, napoveduje prvi mož Magne Steyr.

Prvi mož Magne Steyr in Magne Europe Günther Apfalter je za Večer dejal, da je Slovenija še vedno prva izbira, če bodo odprta vprašanja razrešena v kratkem. V nasprotnem primeru bo lokacija, ki je trenutno na drugem mestu, dobila prednost. 

Do kdaj se morajo stvari zaključiti, ni želel razkriti. Dejal je, da tako premier kot gospodarski minister vesta, kakšni so roki za sprejem dokončne odločitve. Verjetno jim na roko ne gre aktualna ekološka katastrofa na Vrhniki, a prvi mož graške družbe zagotavlja, da so 100-odstotno zavezani okoljski odgovornosti ter izpolnjujemj vse evropske in slovenske standarde.

Na vprašanje, ali se mu zdijo skrbi lokalnih prebivalcev in nevladnih organizacij iracionalne, je odvrnil, da ne ter da popolnoma spoštujejo njihove pomisleke in da je treba odgovoriti na njihova vprašanja. "Mi obljubljamo, da bomo zagotovili vse tehnične informacije, ki jih lahko, ampak zdaj mora odgovore zagotoviti tudi vaša vlada," je še dodal za Večer.

 

Več sto delovnih mest

Potrdil je, da v prvi fazi načrtujejo okoli 400 delovnih mest, ob tem pa je povedal, da so v Magni zelo zadovoljni z okoli 700 slovenskimi delavci, ki jih zaposlujejo v Gradcu. Zagotovil je, da teh ne nameravajo seliti v Hoče, saj so neodvisni pri tem, kje želijo delati. Naročila že zdaj zahtevajo okoli 3000 novih zaposlitev tudi v Gradcu, zato bi se lahko število zaposlenih delavcev iz Slovenije tam celo povečalo na okoli 1200.

Takoj, ko dobijo dovoljenje, se začne gradnja

Z gradnjo tovarne bodo začeli takoj, ko bodo dobili okoljsko in gradbeno dovoljenje, Apfalter pa je za Večer tudi povedal, da pogodbe z gradbenim podjetjem, ki bo gradilo lakirnico v Hočah, še niso podpisali, želijo pa si slovenskega gradbenega podjetja. Imena podjetja za zdaj še ne želi izdati, a neuradno se še nekaj časa govori o Pomgradu, ki bo moral za gradnjo prav tako dodatno zaposliti 100 delavcev.

V zvezi z dejstvom, da dogovor z državo določa vsaj 1000 delovnih mest, je dejal, da to drži, a morajo najprej dokončati prvo fazo. "Vsaka naslednja faza bo generirala več delovnih mest in tako bomo tudi ta pogoj izpolnili," je povedal Večeru, o številkah pa ni želel govoriti. Ta bo odvisna predvsem od naročil, ki jih bodo še pridobili, in konkurenčnosti cene, ki jo bodo lahko ponudili.

V zvezi z izbiro lokacije je Apfalter dejal, da je bila glede na njihove zahteve to edina možna rešitev, ki jim je bila ponujena, ob tem pa zagotovil, da bi zagotovo tudi v Avstriji dobili vsa dovoljenja, tudi okoljevarstvenega, za izgradnjo enake tovarne. Lokacijo za novo tovarno so iskali tako v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 09:25 29.maj 2017.

    "Ta projekt (Magna Steyr - Hoče) tria Cerar-Počivalšek-Židan se je sprevrgel v čisti absurd. V iskanju nadomestnih zemljišč za kmete zdaj predlagajo, da bi na degradirana območja navozili zemljo s predlaganih njiv, na katerih bi stala Magna. Narobe butalski svet ...prikaži več - namesto da bi postavili lakirnico na okoljsko onesnaženem področju, kmetje pa bi še naprej kmetovali na svojih poljih, postavljajo tovarno na rodovitnih poljih, s katerih bodo zemljo odstranili in jo prepeljali na degradirano območje, na katerih naj bi odslej kmetovali???????? (vir: tednik Mladina)

  • Janez_53 12:02 27.maj 2017.

    Če Magna odide iz Slovenije, pa naj tistih nekaj mandeljcev, ki se hočejo čimbolj okoristiti z zamenjavo zemljišč in tisti brihtneži, ki bi želeli na vsak način razpolagati s tujo lastnino (Rogoški gozd NI v njihovi lasti!), na svoje stroške ...prikaži več zaposli vsaj 300 delavcev!!!

  • valerijakregar 11:30 27.maj 2017.

    na dan hvala bogu prihajajo nove in nove afere, ki bodo pridobitev dovoljenj v obljubljenem roku močno zavlekle oz. celo onemogočile.SRAMOTA CMERARJEVE VLADE IN PRIKORITNIKOV !!!!!!!http://www.pozareport.si/?Id=posli&View;=novica&novicaID;=22824