Slovenija
22609 ogledov

Odločitev padla: Magnifico dobil zaušnico

Magnifico mediaspeed
Zavod RS za varstvo narave ni izdal soglasja za izvedbo Magnificovega koncerta v Tivoliju, je za N1 povedal Magnificov menedžer Igor Arih.

Na odločbo se bodo znova pritožili. Na zavodu za varstvo narave so za N1 potrdili, da so o primeru odločili, v četrtek pa bodo podrobnosti pojasnili na novinarski konferenci.

Še pred izdajo odločbe so posamezniki Magnificu ponudili več drugih možnosti, če koncerta v Tivoliju ne bo. Joc Pečečnik je za N1 potrdil, da je Magnificu na voljo dal tudi bežigrajski stadion, ki je v Pečečnikovi lasti. Tam sicer že več let ni potekala nobena uradno prijavljena prireditev.

"Dobili smo ponudbe za izvedbo koncerta na bežigrajskem stadionu, na hipodromu v Stožicah in še na več drugih lokacijah, od različnih ljudi, ki si želijo, da bi bil koncert izpeljan," je za N1 povedal Arih. A njihova prva izbira ostaja Tivoli. Za koncert so že prodali več kot 13.000 vstopnic.

Gomoljčica in hrošč razloga za zavrnitev

Magnificov veliki jubilejni koncert ob 30-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja je napovedan za 31. avgust. Zavod za varstvo narave je prošnjo organizatorjev Dom svobode zavrnil, po pritožbi pa je ministrstvo za naravne vire in prostor odločitev zavoda razveljavilo in jim jo vrnilo v ponovno odločanje. Med razlogi za prvotno zavrnitev je sicer varovanje evropske gomoljčice in hrošča puščavnika.

V javnem pismu je nestrinjanje s koncertom izrazilo več kot 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov, umetnikov ter uporabnic in uporabnikov parka Tivoli. Magnifica so pozvali, naj koncert prestavi na drugo lokacijo, kjer prireditev ne bo imela negativnih posledic na ljudi in naravo.

Janković bi spreminjal odlok

Ljubljanski župan Zoran Janković sicer že ves čas podpira izvedbo koncerta v Tivoliju. V torek pa je na novinarski konferenci napovedal, da bodo mestni svetniki na julijski seji obravnavali predlog spremembe odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Predlagana sprememba pa bi izločila štiri lokacije, na katerih bi bile po novem lahko dovoljene prireditve brez izdaje soglasja zavoda za varstvo narave. To so prireditveni prostor na Rožniku, sankališče ob bazenu v Tivoliju, območje pri Jakopičevem drevoredu in nedavno urejeni prireditveni prostor pri gradu Tivoli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
 • Friderik1950 08:31 20.junij 2024.

  Uporabimo Zokijev rek - 'Zelo preprosto' . Zoki s pomočjo mestnega redarstva postavi raziskovalni šotor sredi Tivolija z napisom 'Veseli puščavnik', Zbere ekipo nekaj učencev osmega in sedmega razreda z dvema osnovnošolskima učiteljicama prirodoslovnih predmetov, ti so pri nas še ...prikaži večše najbolj pametni. Učenci polovijo puščavnike v herbarije, jim na silo najdejo družice in jih po koncertu vesele zopet vrnejo. Z odlokom mestnega sveta povozi ministrstvo in izda izredno dovoljenje. Zelo preprosto.

 • Avatar Leon
  Leon 07:19 20.junij 2024.

  V javnem pismu je nestrinjanje s koncertom izrazilo več kot 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov, umetnikov ter uporabnic in uporabnikov parka Tivoli..... Razlog hrošča imajo v glavi . 😱🤪😵🥴

 • Pohujšanje 21:00 19.junij 2024.

  Jankovičev despotizem velja. Nič ne more iti preko njegovega despotizma. Če želi njegova klientela svoje rajanje sredi edinstvenega zaščitenega naravnega raja, ga bo imela, pa če tudi vse crkne. Samo da despot Jankovič tako reče. Če pa postaviš čebelnjak na ...prikaži več vodonosnem območju, pa najhuje ogrožaš potalnico, ker čebele letajo po travniku. Jankovičev drekovod čez ljubljanjske vodonosnike pa bogati vodnonosnik z eksistencialnimi minerali-težkimi kovinami. Ljubljančani zresnite se!!!!!