Slovenija
64 ogledov

Maj pod povprečjem zadnjih 20 let

Temperatura zraka Arso
Letošnji maj bo ostal v spominu po najtoplejšem in najhladnejšem dnevu v zadnjih 20 letih.

Mrzlo in mokro bo tudi danes, temperature pa se bodo nad 13 stopinj dvignile le na Obali, kjer lahko pričakujejo skromnih 16 stopinj. A kot napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), bo dež ponoči ponehal.

Jutri do 20 stopinj

Jutri bo deloma jasno z občasno nekoliko povečano oblačnostjo. Popoldne bo le tu in tam nastala kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 11, najvišje dnevne od 15 do 20 stopinj C.

V nedeljo spet deževno, več sonca v ponedeljek

V noči na nedeljo bo marsikje spet deževalo, v nedeljo pa bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami.

Prvih 20 majskih dni toplejših od povprečja...

Čeprav nas zadnjih nekaj dni zebe, na Arsu sporočajo, da je bila povprečna temperatura prvih 20 dni maja višja kot običajno. "Na jugu, vzhodu, severovzhodu in na Koroškem je odklon presegel dve stopinji Celzija, drugod se je gibal med eno in dvema stopinjama," pravijo. Na severovzhodu države je bilo celo bolj sončno kot običajno.

... a celoten mesec pod povprečjem zadnjih 20 let

"Prvi maj je bil najtoplejši dan v zadnjih 20 letih, 24. in 25. pa sta bila najhladnejša," pojasnjuje dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Kljub trenutnim nizkim temperaturam pa v povprečju ne bomo dosegli rekorda v toplih dneh, temveč mrzlih. Po podatkih državne meteorološke službe so na primer leta 1991 maja namerili v povprečju 12,1 stopinje, letos pa zaradi velikih odklonov v začetku meseca 15,1 stopinje. Gregorčič poudarja, da je pri trenutnem izračunu upoštevan tudi zadnji aprilski dan, ki je bil prav tako zelo topel. Če se april ne bi upošteval, "bi rekel, da je letošnji maj za stopinjo pod povprečjem zadnjih 20 let," pravi Gregorčič.

Otoplitev vendarle na vidiku

"Letos je narobe obrnjeno, 1. maj je bil najtoplejši majski dan," smeje razlaga Gregorčič, ki pa obljublja, da bo počasi le topleje. V začetku drugega tedna se bo začelo ogrevati, tako da se bomo v sredini tedna približali normalnim temperaturam za ta letni čas. Kar po Gregorčičevih besedah pomeni, da se bo čez dan ogrelo na 24 stopinj. "Kakšnega resnega vročinskega vala, da bi presegli 30 stopinj, pa še ni na vidiku, vsaj 14 dni še ne," pravi Gregorčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.