Slovenija
405 ogledov

Maja pogrešana že 24 let

Maja Vojvoda (Foto: Policija) Žurnal24 main
V ponedeljek je minilo natanko tri leta, odkar je izginila britanska deklica Maddy McCann. Tudi v Sloveniji izginuli otroci. Pred 24 leti je neznano kam izginila 11-letna Maja Vojvoda.

16. maja bo natanko 24 let, odkar je izpred bloka na Kuzmičevi ulici v Ljubljani izginila 11-letna Maja Vojvoda. Njena slika je še vedno med pogrešanimi osebami na spletni strani policije.

Dva tedna po Majinem izginotju je njena babica prejela telefonski klic. Prepričana je bila, da je glas Majin. Bili sta le dve besedi: "Tukaj Maja." Čez pet dni se je klic ponovil, a je bil tudi hitro prekinjen. Policija je odkrila le, da je prišel iz tujine.

V iskalno akcijo se je vključil tudi Majin oče. Prepotoval je Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Švico, od koder so dobili namige, da so videli deklico. Našli so se tudi taki, ki so želeli z Majinim izginotjem zaslužiti, zato so družini v zameno za denar ponujali sicer lažne podatke.

Kljub vsem naporom Maje do danes niso našli.

Večina otrok begavčkov

Pobegli mladoletniki od doma:
2009: 71
2008 107
2007: 235

Kot smo izvedeli na Generalni policijski postaji, so na srečo otroci v Sloveniji še vedno varni. "Ne beležimo ugrabitev otrok in ne kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, kjer bi bila žrtev otrok," so nam sporočili.

Večina otrok, ki v Sloveniji izginejo, so tako imenovani begavčki, ki se sami vrnejo domov še isti dan ali pa po nekaj dneh, in pa mladostniki, ki pobegnejo iz vzgojno-varstvenih zavodov.

Zlasti ob koncu šolskega leta otroci radi pobegnejo od doma, glavni vzrok za beg pa so navadno spori ali celo nasilje v družini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.