Slovenija
31 ogledov

Maja v Ljubljani že brez lisic

Lisice na avtomobilih Bralka
Spremembe. Parkiranje na P+R v Stožicah in na Fužinah za polovico cenejše.

Lisice se ukinjajo, ker je več negativnih kot pozitivnih učinkov tega ukrepa, pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Razlogi, ki so prevladali, so: majhen prihodek od lisic, napadi na delavce Ljubljanskih parkirišč in tržnic, ki lisice nameščajo, relativna oddaljenost blagajne za plačilo storitve, vozilo ostane dlje v prekršku, negativen odnos kršiteljev do lisic in negativen ugled MOL. Mestni svet bo ukinitev lisic potrdil sredi aprila, kar pomeni, da bo določilo začelo veljati maja. Spomnimo, da je ljubljanski župan Zoran Janković zavrnil namige, da bodo lisice stornirali zaradi afere v Stožicah, ko je naročil odklep lisic z vseh kaznovanih vozil.

Ob tem na občini priznavajo tudi pozitivne učinke lisic: ni stalnih prekrškarjev, na druge morebitne kršitelje delujejo preventivno, poleg tega pa je možno ukrepati, če odvoz ni mogoč.

Ne nižja kot 200 evrov


Odlok o urejanju prometa ob lisicah uvaja nekaj novosti. Občani bodo po novem lahko kupili dve dovolilnici za parkiranje, vendar le zunaj območja ožjega mestnega središča. Prva bo stala sto evrov, druga kar 200. Na MOL cene nočejo znižati, ker taka cena “stimulira prosilce, da zaprosijo za le eno dovolilnico”.

So pa na občini upoštevali pripombe in iz odloka izločili pretirane globe za nepravilno parkiranje za pravne osebe in samostojne podjetnike. V osnutku odloka je bilo predvideno, da bi ti, če ne bi imeli parkirnega listka ali dovolilnice, morali plačati 500 evrov kazni, medtem ko je globa za posameznika “le” 40 evrov.

Za invalide le zastonj

Prav tako so si od osnutka do predloga premislili in spremenili določilo, da morajo invalidi na parkirnih prostorih, ki so jim namenjeni, plačati parkirnino. “Zakon o pravilih cestnega prometa ne določa, da morajo občine omogočiti brezplačno parkiranje za invalide. Ker pa je MOL invalidom prijazna občina, bodo lahko parkirali brezplačno,” zdaj pravijo na MOL.

Z novim odlokom pa bodo znižali tudi ceno parkiranja na P+R (parkiraj in se pelji) v Stožicah in na Fužinah, in sicer na 1,20 evra, kar je pol ceneje kot do zdaj. Na Dolgem mostu, kjer je edini zaseden P+R, cena ostaja 1,20 evra.

Komentarjev 3
  • zic 08:43 26.marec 2013.

    no no ljudje, dajte kdaj kaj pohvalit, ne pa takoj iskati negativnosti med vrsticam....tako nam nikoli ne bo boljše, malo pozitivizma pa bo svet lepši aja pa še mal sonca zraven!!!!

  • mrki 07:34 26.marec 2013.

    jap , Zoki se pripravlja na naslednje volitve. Sedaj ko po pušnuo dobršen del cekinov na Cipru , mora zagotovit nemoten dotok denarja iz MOL v svojo "kasico-prasico"!!

  • Scott 23:29 25.marec 2013.

    Brez lisic, a z veliko več "pajki", ki bodo drago odvažali nepravilno parkirane!