Slovenija
28 ogledov

Maja za okolje nad Kolorado

Slovenski plavalec Martin Strel bo maja plaval po reki Kolorado. Sin: Gre za krajše in zahtevnejše razdalje, gre pa za snemanje britanskega dokumentarca z okoljskim podtonom.

"Reka Kolorado, ki teče čez Veliki kanjon, je najbolj ikonična ameriška reka," je za BBC povedal slovenski ultramaratonski plavalec Martin Strel.
"Je zelo, zelo nevarno, saj gre za reko, po kateri se ne plava, ampak pelje rafting. Ima strašne brzice, katerim se bom skušal izogniti, saj ne bi rad umrl v Koloradu," dodaja.

Z novim podvigom bo začel maja letos, poroča BBC.

Sin: Gre za snemanje dokumentarca
Kot nam je za Žurnal24 povedal njegov sin Borut, pa ne gre za podiranje rekordov ali nov maratonski podvig. Martin Strel bo preplaval le posamezne dele reke, tudi tiste, ki gredo skozi Veliki kanjon. Vseeno ne gre za enostaven podvig, saj je reka zelo nevarna.

Dokumentarec z okoljsko tematiko bodo posneli Britanci, ki so podvig tudi predlagali, predvajal pa se bo v Veliki Britaniji in ZDA, nam je še povedal Borut Strel.

Rad bi opozoril na okolje
Strel, ki je po pisanju BBC-ja znan tudi kot "človek-riba", se je že ob zadnjem podvigu, ko je leta 2007 preplaval Amazonko, "spopadal z življenjsko nevarnimi izzivi, kot so bitke s piranjami, sladkovodni morski psi in pirati".

Reka Kolorado je zaradi okoljskega podtona lahko njegov najpomembnejši podvig doslej, ocenjuje 56-letni ultramaratonec.

"Pri mojih dosedanjih podvigih je šlo predvsem za vzdržljivost, tokrat pa bi se rad soočil s čistim vodnim tokom na krajši razdalji. Cilj je ljudem pokazati, kako pomembno je rešiti čiste reke in jih ohraniti kot del našega naravnega okolja," je za BBC povedal Strel.

Dodaja, da si od plavanja po Amazonki psihološko še ni povsem opomogel. Za zaščito je takrat, pravi, uporabljal morske živali, ki so ga varovale pred morskimi psi, in vino. "Spil sem veliko posebnega vina, ki mi je veliko pomagalo," pravi Strel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.