Slovenija
101 ogledov

Majdina zgodba: ne obupajte!

Tam preko, kjer stojim na eni nogi – to je knjižni prvenec Majde Aje Kastelic, ki je nogo izgubila v prometni nesreči pri komaj dvajsetih letih.

Danes zvečer (ob 19.30) si lahko v Knjižnici Fužine ogledate predstavitev knjižnega prvenca Majde Aje Kastelic, v katerem opisuje svojo težko življenjsko preizkušnjo. Naslov prvenca je Tam preko, kje stojim na eni nogi. Majda v knjigi opisuje osebno izkušnjo ob izgubi noge v avtomobilski nesreči pri rosnih dvajsetih letih. Zabeležila je vse vzpone in padce v obdobju 25 let po nesreči. V tem času ni obupala, temveč si je kot mati samohranilka našla nov, prav tako kakovosten način bivanja in delovanja.

"Samo eno stvar vas prosim - naj ne bo jamranja v članku," nam je malo zares, malo v šali dejala ob pogovoru. Svojo zgodbo pa je pojasnila z naslednjimi besedami: šok, žalost, izoliranost - to so prva stanja, s katerimi se sooči posameznik od hendikepu. A če mu uspe preiti na drugo stran, kot se je izrazila sama, lahko živi povsem čudovito življenje. "Gre samo zato, da se pobereš. Vsak od nas je lahko takšen... že jutri. Knjiga je zato napisana tako, da ozavesti ljudi zaradi odnosov v družbi. Največja preizkušnja je sprejeti sam sebe. Pustimo fiziko, psiha je tista, ki odloča - mi niti nimamo društev v Sloveniji, se ne družimo. Moraš se razumeti, sprejeti drugačnost."

Šok za šokom

Ob amputaciji noge po prometni nesreči je Majda doživela velik šok – nato je sledil še težji del, novo življenje z vsemi omejitvami in težavami. Kot pravi, ji je uspelo zbrati pogum in vero, iz hendikepiranke pa je zrasla v ustvarjalno in zadovoljno osebo, ki živi polno življenje.

knjiga | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"Travmatično doživetje po nesreči, soočanje z realnostjo okolja ob spremembi telesne podobe spremlja močno čustveno nihanje od upanja do brezupa. In vendar skozi obdobje sprejemanja sebe in drugačnosti uspeva avtorica najti pogum, da se sooči s seboj in svetom okrog sebe, saj je dosegla življenjske cilje in še več, ubesedila je svojo preizkušnjo ter bolečo in trnovo pot," pa je o knjigi zapisala profesorica Azra Kristančič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.