Slovenija
24 ogledov

Majhen trik za dohodnino

Če ste do konca decembra lani vplačali premijo za PDPZ, ste si znižali davčno os Žurnal24 main
Če ugovora ne vložite, informativni izračun v ponedeljek opolnoči postane odločba.
 
 

Do 29. aprila smo prejeli 31 tisoč ugovorov zoper informativne izračune, kar je šest odstotkov od vseh poslanih v prvi tranši.

Ivan Simič, Durs

 
V ponedeljek do polnoči je zadnja možnost za vložitev ugovora zoper informativni izračun, ki so ga zavezanci prejeli od Davčne uprave Republike Slovenije (Durs) na začetku aprila (prvi paket). Davčnim zavezancem svetujemo, naj ugovor (če tega še niso storili, vendar morajo) vložijo čim prej. Če pa bodo lovili zadnje minute, bodo svoje pošiljke lahko oddali priporočeno do polnoči na pošti v Ljubljani (v Mestnem logu) in Mariboru (na Zagrebški cesti). Preden se odločite, da ugovora ne boste vložili, preverite vse vpisane podatke, veliko pozornosti pa posvetite tudi olajšavam, s katerimi si znižujete davčno osnovo (vzdrževani družinski člani, prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje – PDPZ).




 

Mislite na prihodnost

V prihodnosti se bo povečalo povpraševanje po naložbenih življenjskih zavarovanjih , meni Mitja Glavnik. "Če pogledamo izključno donosnost, je bolj smiselno (za dolgoročnega vlagatelja) vložiti denar v vzajemne sklade ali skleniti naložbeno življenjsko zavarovanje kot pa plačevati prispevek za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Prvi dve možnosti namreč ponujata višjo (zajamčeno) obrestno mero," pravi finančni svetovalec Mitja Glavnik. Dodaja, da vsi, ki želijo znižati plačilo dohodnine, lahko uporabijo samo manj donosno možnost, saj slovenski davčni sistem priznava samo to olajšavo. Vsak posameznik se mora odločiti, ali bo mislil na prihodnost in izbral višji dodatek k pokojnini ali pa si bo lajšal zdajšnje finančno stanje z uveljavljanjem olajšave. Naj opozorimo, da so naložbena življenjska zavarovanja po desetih letih oproščena plačila davka na dobiček, medtem ko je treba premije, ki jih dobivate od pokojninske družbe, navesti pri napovedi dohodnine in so obdavčljive.

S PDPZ lahko, kot je razvidno s slike, ob uveljavljanju največje možne olajšave (za vsakogar različna, največja možna za letos pa je 2526,23 evra) namesto doplačila dobite povrnjeno preveč plačano dohodnino. Premije PDPZ je možno vplačevati vsak mesec, na pol leta ali v enkratnem znesku, z njimi pa si zagotovite nekaj višjo pokojnino in davčno olajšavo. Premija mora biti vplačana do konca decembra tistega leta, v katerem jo nameravate uveljavljati.

Spremembe še preučujejo
Finančno ministrstvo še vedno analizira in proučuje možne spremembe davčnih olajšav in dohodninske lestvice 2008 (že usklajena z inflacijo), ki jo je decembra lani potrdil minister Andrej Bajuk . Po pisanju Financ naj bi ministrstvo razmišljalo o možnosti znižanja najnižje dohodninske stopnje za eno odstotno točko na 15 odstotkov, o povečanju splošne dohodninske olajšave zavezancev za dodatnih od 200 do 300 evrov in spremembi meje za dodatne splošne olajšave v višini tisoč oziroma dva tisoč evrov. Lani so zadnjo lahko uveljavljali tisti, katerih davčna osnova ni presegla 6800 evrov, letos pa naj bi se meja premaknila za 800 evrov na 7600 evrov.

Durs še računa
V petek, 9. maja, bo Durs odpremil še drugi paket informativnih izračunov. Koliko je to, na Dursu še ne vedo natančno, so pa prepričani, da bodo prvi davčni zavezanci izračune prejeli že v soboto, preostali pa v prihodnjih dneh. Kot smo že pisali, se pošiljka šteje za vročeno po 20 dneh od odprave, zato bodo zavezanci imeli čas za ugovor do 13. junija (20 + 15 dni), nato izračun postane odločba. Preveč plačano dohodnino bodo zavezanci prejeli na transakcijski račun do 30. junija. Tisti, ki računa niso navedli, bodo po pošti prejeli nakaznico. Naj opozorimo, da ne bo poslana skupaj z izračunom, medtem ko bo položnica za premalo plačano dohodnino že priložena informativnemu izračunu. Vse plačilne naloge bodo morali zavezanci poravnati do 14. julija.

Če zavezanec izračuna do konca maja ne prejme, naj najprej na spletni strani www.durs.gov.si pri virtualni davčni asistentki Vidi preveri, ali mu je bil izračun že poslan. Če ni bil, obstaja možnost, da niste davčni zavezanec, če pa ste prepričani, da to ste, morate dohodninsko napoved oddati sami do konca junija. Če tega ne storite, ste v kazenskem prekršku, za katerega je predvidena tudi globa, razen ob samoprijavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.