Slovenija
25 ogledov

Majhne, a hkrati velike razlike

"Pobuda je prišla z naše strani, a je bila pri italijanskih kolegih hitro in dob Žurnal24 main
Izmenjava. Slovenski dijaki za en dan v Gorico, italijanski v Novo Gorico, jezik so prilagajali.

"Na obeh straneh smo bili zelo navdušeni in smo se strinjali, da je projekt treba razvijati naprej. Resnično smo namreč podirali meje, spoznavali drugačen sistem, dijaki so vzpostavili pristen stik in si že izmenjali elektronske naslove. To bo vsekakor imelo svoj sad," je bila po izmenjavi dijakov zadovoljna Irena Zuljan, pomočnica ravnatelja novogoriške gimnazije.

Za dijake tretjega letnika novogoriške gimnazije in njihove vrstnike iz treh goriških licejev četrtek namreč ni bil povsem običajen šolski dan, saj so v šolske klopi sedli čez zdaj že nekdanjo mejo. Dijaki treh oddelkov tretjega letnika novogoriške gimnazije so odšli na tri liceje v Gorici, trije razredi iz omenjenih licejev pa so prišli v Novo Gorico.

Italijanom so všeč odmori
"Pouk je potekal po urniku," je povedala Zuljanova. Glede jezika so se prilagajali in si, kjer je bilo treba, pomagali s prevajanjem oziroma so govorili angleško. V Novi Gorici pa je profesor slovenščine organiziral "tečaj" slovenščine.

Sicer pa so bili italijanskim dijakom pri nas všeč odmori, saj imajo sami samo en daljši odmor med malico. Ena od slovenskih dijakinj pa je ocenila, da se bo z veseljem vrnila v domačo šolo, saj je pouk pri nas bolj dinamičen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.