Slovenija
21 ogledov

Majhni izdatki, veliki stroški

Trgovina Nik Rovan
Nasveti. Bodite pozorni pri ponavljajočih se izdatkih. V trgovino nikar lačni.

Nakupovanje. “Največkrat ne vemo, da zapravljamo predvsem pri majhnih izdatkih, ki pa se pogosto ponavljajo. Tudi ti mali zneski, na primer za dnevne kavice ali cigarete, lahko ob koncu meseca nanesejo precejšen znesek,” o stroških, za katere se niti ne zavedamo, kako nam lahko tanjšajo denarnico, pravi Samo Lubej, neodvisni naložbeni svetovalec s Finančnega centra.

Če se mudi, kupite manj

Da se po nakupih ne odpravite brez nakupovalnega listka, je že zlajnani varčevalni nasvet. Dobro je tudi, da nakupujete, kadar ste v časovni stiski; takrat s polic pograbite točno in samo tisto, kar dejansko potrebujete.

“Ko nakupujemo živila, je dobro tudi, da smo siti, drugače nas premamijo še drugi izdelki, za katere bi bilo fino, da bi jih imeli, a jih dejansko ne potrebujemo,” dodaja Lubej. Smiselno je tudi, da pred vstopom v trgovino vzamete nakupovalno košarico in ne vozička.

Preračunavajte količine

Potrošniki so zagotovo pozorni na cene. Za primerjavo enakih, a različno pakiranih izdelkov preračunajte ceno na kilogram ali liter, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, kjer so primerjali, ali so cene večje količine izdelka res ugodnejše od cene manjše količine. “Po pregledu izdelkov na policah v nekaterih supermarketih z živili in drogerijah smo ugotovili, da v večini primerov zares prihranimo kakšen evro, če kupimo večjo količino izdelka, nikakor pa to ni pravilo. Predvsem pri sladkarijah, pijačah in kavi je bilo kar nekaj odstopanj, ki kažejo, da pametni potrošniki vedno primerjajo cene. Pa ne le cene istovrstnih izdelkov, ampak tudi cene enakih izdelkov, ki so naprodaj 
različno pakirani.”



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.