Slovenija
29 ogledov

Majica namesto plačila

“Ljudem rečem: 'Lepo vas prosim, pridite večkrat na mesec, če potrebujete pomoč, Žurnal24 main
RK Koper. “Če prostovoljec sam potrebuje pomoč, je prav, da jo vzame.”

“Ljudje, ki pomagajo v skladišču, večinoma nimajo visokih pokojnin ali plač, pač pa so v nekaterih primerih tudi sami upravičeni do pomoči,” Irena Sirotič Dobrila, predsednica Rdečega križa (RK) Koper, odgovarja na očitek ene od prejemnic pomoči, da tudi prostovoljci odnašajo domov oblačila in podobno. Sirotič Dobrilova poudarja, da prostovoljci za svoje delo ne prejemajo ničesar, zato je majica, če jo potrebujejo, najmanj, kar lahko dobijo v zameno. Kakršnimkoli zlorabam pa ostro nasprotuje.

Nadzor pri hrani
“Kaj dosti se s temi rabljenimi stvarmi ni mogoče okoristiti,” pa meni Sergio Bergamasco, sekretar izolskega RK. Kot pravi, lahko oblačila, pohištvo ali posteljnino vzame tudi prostovoljec oziroma kdorkoli drug. “Donacije sprejemamo od vseh za vse. Nekaj povsem drugega pa so prehrambni artikli. Tu zlorab ne sme biti, vse je evidentiramo in pod mojim nadzorom,” poudarja.

Sirotič Dobrilova odgovarja tudi na pripombe, da zdaj na koprskem RK pomoč delijo le enkrat na mesec. Kot pojasnjuje, je vzrok v omejeni količini hrane, za katero želijo, da je razdeljena čim bolj pravično. Vsak je zato moral izpolniti vlogo s svojimi prihodki, kar je podlaga za določitev upravičenosti do pomoči. Kot poudarja, pa lahko vsak, ki pomoč potrebuje, pride večkrat. “Sodelavcem sem naročila, da je treba ljudem to povedati. Žal mi je, če kdo ni vedel,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.