Slovenija
17 ogledov

Majski vročinski val, v Srbiji do 35 stopinj

Vročina Saša Despot
Tako kot so napovedovali vremenoslovci; začetek maja bodo zaznamovale pravcate poletne temperature. Ponekod se bo živo srebro povzpelo celo nad 30 stopinj Celzija.

Na vzhodu Slovenije je včeraj prevladovalo pravcato poletje; temperature so že dosegale 30 stopinj Celzija. Ne le pri nas, visoke temperature so zajele širše območje; po navedbah nemških vremenoslovcev je bilo včeraj najtopleje na jugovzhodu Bavarske, kjer so zabeležili 30 stopinj, in na vzhodu Nemčije. Na zahodu in severozahodu države je nekoliko hladneje, 22 oziroma 23 stopinj Celzija.

V Avstriji je živo srebro doseglo 30 stopinj v Zgornji Avstriji in na Solnograškem. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA je danes toplo tudi na Tirolskem, kjer so v kraju Neustift/Milders na 1007 metrov nadmorske višine zabeležili 25 stopinj Celzija.

V Srbiji najtoplejši dan pričakujejo danes, ko naj bi se najvišje dnevne temperature povzpele od 30 do 35 stopinj Celzija.

Opozorila in alarmi

Vroč dan bomo imeli tudi danes, temperature v notranjosti bodo od 22 do 28 stopinj, na vzhodu države spet do 30. Popoldne se bodo na severu začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, zvečer in ponoči pa bo občasno deževalo tudi drugod po državi.

Slovenski meteorologi so danes ob poldevetih dopoldne izdali opozorilo: "Pozno popoldne in zvečer se bodo predvsem na severovzhodu države pojavljale krajevne nevihte z močnejšimi sunki vetra, lokalno ni izključena tudi toča," opozarjajo.

Opozorilo so že izdali tudi njihovi hrvaški kolegi; sicer gre le za rumeni alarm, ki velja za regijo okrog Zagreba ter širše območje Osijeka in Podravine. Ta območja naj bi zajele močne in obilne padavine.

Padavine bodo sicer prinesle nekoliko nižje temperature, jutri bo delno jasno, popoldne bodo posamezne plohe. Temperature naj ne bi presegale 26 stopinj. V petek bo povečini sončno, v soboto pa spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.