Slovenija
26 ogledov

Makadamska ni sprejemljiva

Steza bo omogočila kolesarjenje od Bohinjske Bistrice do jezera in bo kolesarje Žurnal24 main
Kolesarska steza. Ne sme biti asfaltirana. Župan je napovedal pritožbo.

“Pod kvazi kolesarsko stezo se ne bom podpisal in zanjo tudi ne bom odgovarjal,” je za Žurnal dejal župan Franc Kramar.

Pri gradnji bohinjske kolesarske steze se je namreč zataknilo, saj ima občina v gradbenem dovoljenju dovoljeno preplastitev steze s protiprašno prevleko; kot je pojasnil župan, pa želijo stezo preplastiti s šestcentimetrsko bitumensko prevleko. “Kranjski zavod za varstvo kulturne dediščine smo zaprosili za dovoljenje, vendar so našo prošnjo že drugič zavrnili. Makadamska kolesarska steza je povsem nesprejemljiva,” je poudaril župan.

Občina bo zato prihodnji teden na kulturno ministrstvo poslala pritožbo. “Pričakujem, da bodo razumeli naše argumente, kajti z asfaltirano stezo bomo poskrbeli za varnost kolesarjev, izboljšali turistično ponudbo in razbremenili promet ob jezeru, saj naj bi obiskovalci avto pustili v Bohinjski Bistrici in se s kolesi odpeljali do jezera.” V ta namen bodo v Bohinjski Bistrici za nogometnim igriščem zgradili novo parkirišče.

Predvidena za 2025
Povezava. Gradnja kolesarske steze Bled–Bohinj je v državnem programu predvidena do leta 2025. “Upam, da se bo to zgodilo bistveno prej, kajti kolesarska povezava Kranjska Gora–Jesenice–Bled–Bohinj–Kobarid–Tolmin je nujna,” meni Klemen Langus.

Ob jezeru manj prometa
Težave pa imajo tudi s postavitvijo lesene brvi na trasi nove kolesarske steze pri kampu Danica, saj od bohinjskega turističnega društva ne morejo dobiti stavbne pravice.

Gradnja 12 kilometrov dolge kolesarske steze od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera bo stala milijon evrov, od tega je občina iz evropskih skladov pridobila 600 tisoč evrov. “Kolesarska steza je za bohinjsko turistično ponudbo prepotrebna, saj Bohinj predstavljamo kot kolesarsko in pohodniško destinacijo, in skrajni čas je že, da jo dobimo,” je povedal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.