Slovenija
96 ogledov

Makarovič: Škandal je, da je bil Janša v PEN sploh sprejet

Svetlana Makarovič Anže Petkovšek
Svetlana Makarovič je v zadnjem času ponovno veliko na sceni. Z balado Sneguročka je nastopila v razprodanem Kinu Šiška, v Mladinskem gledališču igrajo njenega škrata Kuzmo. Za Slovensko tiskovno agencijo je spregovorila o družbeno-političnih razmerah, med drugim o izključitvi Janeza Janše iz Pena.

Škandal je to, da je bil Janša v Pen sploh sprejet, je v intervjuju povedala Svetlana Makarovič. "Zanimalo me je, kdo je ta škandal, da ga je sprejel v PEN, storil. To je bil Drago Jančar in temu se ne čudim. Ampak zdaj so ga le vrgli ven. Da je šel zraven še Andrej Capuder, pa tudi ni nobene škode za PEN," je odgovarjala in dodala, da se Janša nima kaj sklicevati na svobodo govora. Njegova svoboda govora so po mnenju Makarovičeve same žalitve, psovke in poskus poniževanja tistih, ki so nad njim. In zato nima v PEN kaj iskati, pravi. Svoboda govora je po njenem čisto drugje.

Od novega ministra za kulturo pričakuje pametne poteze

Na vprašanje, ali gredo stvari v pravo smer, glede na to, da bo nova vlada kulturnikom vrnila samostojno ministrstvo za kulturo, je Makarovičeva odgovorila, da od novega ministra pričakuje kar nekaj pametnih potez. Po njenem zaenkrat kaže dobro, nikoli pa seveda ne bodo vsi zadovoljni, pravi. Je pa ostra do prejšnje ureditve: "Tisto prej je bilo vse skupaj eno sranje in ministrstvo je vodil človek, ki ni imel pojma o kulturi. To sploh ni bil intelektualec."

"To je tipično, to je janševstvo"

Glede varčevalnih ukrepov prejšnje vlade, ki so prizadeli samostojne ustvarjalce v kulturi, pa pravi, da je to tipično: "To je janševstvo. Tukaj ni šlo za to, da bi prihranili denar. To je bila nesramna laž. Tu je šlo za poskus Janše, da bi užalil intelektualce, tudi vrhunske športnike, tiste, ki so visoko nad njim. Kajti sam je majhen. To je vse," je odvrnila.

Komentarjev 40
  • krtmen1 16:20 10.april 2013.

    Škandal je, da stare vešče ni že pobralo pri prejšnjem infarktu. Bo pač zadeva malce bolj mukotrpna.

  • mph 21:56 30.marec 2013.

    Kraljestvo bo tvoje, tako je rekel Jezus. :-)

  • Darko 20:13 30.marec 2013.

    Ko zmanjka argumentov, ki jih sicer nikoli nimaš, začneš žalit. To je tvoj vrhunec skupaj z makarovićko in vama podobnimi .