Slovenija
156 ogledov

Makarovičeva je recitirala novo slovensko himno

Svetlana Makarovič Anže Petkovšek
Četverica slovenskih pesnikov in pisateljev se je ob begunski krizi danes odzvala na postavljanje žičnate ograje na meji s Hrvaško. Označila ga je kot sramotno dejanje, ki je po njihovem prepričanju tudi nehumano in neučinkovito. Kot je dejala pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič, "nočejo ograje z britvicami".

Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič se je vprašala, ali se Slovenci, ko pojejo državno himno, sploh zavedajo, kakšen tekst izgovarjajo in kako ga s svojim obnašanjem skrunijo slovenski politiki "S svojim obnašanjem je država oskrunila ta tekst. Že dolgo časa si ta država več ne zasluži takšne himne, ker je to eno samo sprenevedanje in laž. Proti komu se borimo? Proti islamizacii? Bi se morda bolj bali katolizacije?"

Makarovičeva je recitirala tudi novo slovensko himno, ki jo je spesnila posebej za to priložnost. Ta je bila njena različica otroške Kuža pazi, kjer je Slovenija v vlogi psa, ki uboga gospodarja, Bruselj in Angelo Merkel. "Kuža pazi/schengen straži/vstane, leže, tačko da/če bo priden/ ga mogoče Tante Merkel potreplja."

V isti vrsti z Orbanom

Pesnica ni mogla mimo prihajajočega referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) ter Koalicijo Za otroke gre retorično vpršala: "Za katere otroke gre? Denarja ni za kulturo, se pa najde denar za bodečo žico in referendum. To, da smo kupili to ostudno stvar, nas postavlja v isto vrsto z Orbanom, ki je ideal naše desnice."

Miro Cerar kot Janez Janša

Po besedah igralke in pisateljice Drage Potočnjak v Sloveniji vlada stanje: "Bežimo, begunci gredo." "Ta ograja straži in straši, a straži in straši tudi nas," je dejala. Premierja Mira Cerarja je postavila ob bok nekdanjemu premierju Janezu Janši, ki je zaprl meje za bosanske begunce. Cerarjev besednjak jo, kot je dejala, spominja na Janševega: "Ne glede na to, kdo je na oblasti, je Slovenija to - bodeče žice in ograje."

"To bo naš obraz"

Pesnik Boris A. Novak je opozoril, da nas bodo čez 50 let zanamci sodili po podobah bodeče žice na naših mejah, "to bo naš obraz". Spomnil je na neustrezen odnos do beguncev iz vojne v BiH in do izbrisanih, slednje je označil kot doslej najglobljo slovensko sramoto. Slovenija bi si po njegovih besedah morala pogledati v obraz in videti, da znamenito slovensko reklo, kako smo dobri v srcu, zelo zgovorno kaže, da veliko Slovencev te dobrote ne kaže navzven, ampak jo "skrbno zaklepa z bodečo žico v svoja srca".

Vsi, ki vam ni vseno, vabljeni na forum

V nadaljevanju bodo oblikovali izjavo, za katero je Novak prepričan, da bo zgolj prva v seriji mnogih: "Ne gre za konec neke zgodbe, ampak se bojim, za začetek zelo dolge, boleče in mučne zgodbe."Na odprti forum vabijo vse državljane Slovenije, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z begunci. Šarotar pa je izpostavil, da se je v zvezi z begunci potrebno senzibilizirati danes, "ko še ne teče kri" in da je potrebno "pretrgati bodečo žico molka, v katero smo se vklenili".

Komentarjev 76
  • Jelka Jezernik 12:59 15.november 2015.

    Svetlana neutrudno serje,lasten narod valja v katran in perje.Prav nič je ne ovira,lepo penzijo vsak mesec pobira.Med in mleko se ji cedi,koristnega naredila nikoli ni.

  • alibi 10:57 15.november 2015.

    V demokraciji je stvar je povsem preprosta. Če zmedenki v Slovenije ne ugaja , naj se vrne na podivjani Balkan odkoder se je pritepla !

  • alibi 10:57 15.november 2015.

    V demokraciji je stvar je povsem preprosta. Če zmedenki v Slovenije ne ugaja , naj se vrne na podivjani Balkan odkoder se je pritepla !