Slovenija
79 ogledov

Makovec Brenčičeva zavrača vse očitke iz interpelacije

ministri Saša Despot
Ministrica za šoltvo Maja Makovec Brenčič zavrača očitke glede nespoštovanja odločitve US pri financiranju zasebnih šol, češ, da je potrebno celovito urejanje zasebnega šolstva. Na njenem ministrstvu pa v tem času potrjujejo nove zasebne šole.

Ministrica za znanost, izobraževanje in šport Maja Makovec Brenčič je zavrnila vse očitke iz interpelacije, ki jo je proti njej vložila SDS. Ta ji očita, da z nespoštovanjem ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva spodkopava ustavo.

Diskriminacija na področju financiranja

Ustavno sodišče je namreč decembra 2014 ugotovilo, da je člen zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki določa, da so javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani 85-odstotno, v nasprotju z ustavo. Ustavni sodniki so presodili, da ustava zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna šola.

Sodniki so državnemu zboru naložili, da zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja spremeni tako, da bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti in ne zgolj v višini 85 odstotkov. Rok za uresničitev ustavne odločbe je potekel 9. januarja letos, odločba pa še ni uresničena. 100 odstotno financiranje javnih programov na zasebnih šolah bi sicer državo stalo okoli 330 tisoč dodatnih evrov na leto.

Ministrica: Potrebna je jasnejša ureditev zasebnega šolstva

Kot pojasnjuje ministrica Maja Makovec Brenčič, je glede zasebnega šolstva potrebna celovita ureditev, ne samo ureditev financiranja. Decembra lani je zato napovedala, da na ministrstvu potrebujejo več časa, saj da si želijo istočasno pripraviti predlog celovite ureditve ustanavljanja zasebnih šol.

Prenova ureditve ustanavljanja zasebnih šol

Ta bi na novo določil merila, kdaj se zasebna šola upošteva kot  šola z javno veljavnim programom; uredil bi delovanje zasebnih šol, vrednotenje programov in nadzor nad izvajanjem programov. "Zasebne šole, ki trenutno delujejo, so dokazale, da izvajajo kvalitetno izobraževanje, jasnejša ureditev teh vprašanj pa je potrebna pri nastajanju novih," je med današnjo razpravo v DZ poudarila ministrica. 

V nastajanju dve novi zasebni šoli

Kljub tem pomislekom pa ministrstvo ravno v teh dneh ureja vpis v razvid nove zasebne šole. Gre za osnovo šolo Lila, ki bo delovala po posebnih pedagoških načelih. Njen program je javno veljavnost dobil 20. oktobra.

"Program zasebne šole Lila je bil sprejet po sedanjem programu ZOFVI. Izobraževalni programi zasebnih zavodov, ki izobražujejo po posebnih pedagoških načelih, javno veljavnost pridobijo, ko pristojni strokovni svet ugotovi, da so skladni s cilji sistema vzgoje in izobraževanja v RS, da zagotavljajo minimalna znanja, ki omogočajo uspešno zaključiti izobraževanje, ter da so jih priznala ustrezna mednarodna združenja šol, ki izobražujejo po posebnih pedagoških načelih,"
pojasnjujejo na šolskem ministrstvu, kjer obravnavajo še eno vlogo zasebne šole, ki bo izvajala javno veljavni poigram. Gre za šolo, ki jo ustanavlja zavod Adriatik, ki ga vodi Muhamed Ali Islik

Več o ustanavljanju zasebnih šola lahko preberete v članku: V nastajanju nove zasebne šole, ki računajo na 100 odstotno financiranje. 

 sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Ferluci 07:45 08.november 2016.

    Zakaj? Blebetanje napamet.

  • nina 19:47 07.november 2016.

    Zasebno naj se financira zasebno javno pa z javnim.Zasebnikov ni treba financirat z javnim.

  • Avatar Leon
    Leon 14:47 07.november 2016.

    Sem vaše ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč.