Slovenija
44 ogledov

Malčki prejeli cepivo s pretečenim rokom

Cepljenje proti novi gripi med Slovenci še ni tako razširjeno, kot si želijo inf Žurnal24 main
Iz Zdravstvenega doma Kranj so sporočili, da so s cepivom proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, ki mu je za dva meseca pretekel rok uporabe, cepili 22 otrok.

Dogodek obžalujejo in pojasnjujejo, da se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti pediatrov na primarni ravni, o čemer že dolgo časa opozarjajo ustrezne inštitucije.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Liljana Gantar-Žura je v sporočilu za javnost zapisala, da so v dispanzerju za varstvo otrok in mladine Zdravstvenega doma Kranj v torek ugotovili, da je bil rok uporabe cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam pretečen. Kot navajajo, so vse takoj obvestili in jim tudi ponudili možnost pojasnitve.

Stranskih učinkov ni pričakovati

V zdravstvenem domu navajajo, da po informacijah proizvajalca ni pričakovati neželenih stranskih učinkov. Proizvajalec bo posebej izvedel postopke preverjanja tega cepiva. V svetu je po navedbah zdravstvenega doma registriranih 1280 takšnih primerov, nikjer pa ni bilo nobenih posledic, le v dveh primerih so imeli otroci izpuščaje.

Ni nevarno, lahko pa je manj učinkovito

Tudi na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so potrdili, da so danes prejeli njihovo poročilo. Sedaj ga bodo proučili ter nato predlagali ukrepe.

Na IVZ sicer pojasnjujejo, da pri zdravilih, kamor sodijo tudi cepiva, po pretečenem roku varnost uporabe praviloma ni zmanjšana, lahko pa bi bila učinkovitost nižja. Proizvajalci namreč z raziskavami zagotavljajo učinkovitost cepiva in ustrezno zaščito po cepljenju le, če je cepivo uporabljeno znotraj roka uporabe. Če pri cepljenju pride do zdravstvene napake, pa ni nujno, da je to tudi škodljivo, so opozorili na inštitutu.

Ob tem poudarjajo, da morajo vsi izvajalci cepljenje izvesti skladno z varno prakso cepljenja, za kar na IVZ pripravljajo tudi redna izobraževanja, ki so za cepitelje obvezna.

Komentarjev 3
  • Scott 13:48 15.november 2013.

    To se ni zgodilo ne prvič in ne zadnjič; razlika je le ta, da je tokrat prišlo v javnost.?

  • erikkk 13:19 15.november 2013.

    se vsaj ve koga tožit ko bo kaj narobe ... k zdravniku gremo ponavadi da nas zdravijo ne pa zastrupljajo ...

  • zic 13:15 15.november 2013.

    glej kakršen sistem taka cepiva....vse gre v maloro istočasno mora pa vse štimat...in to glih ne gre skupaj.