Slovenija
28 ogledov

Malenkost višje Telekomove položnice

Službeni telefon ok Žurnal24 main
Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije bo s 1. februarjem malenkost zvišal naročnine na navadno oziroma fiksno telefonijo.

Naročnine reguliranih fiksnih storitev se bodo zvišale za 0,45 odstotka, kar v praksi pomeni, da se bo mesečna naročnina telefonskih storitev PSTN zvišala za pet centov.

Naročnine fiksnih telefonskih storitev PSTN, ISDN BA in ISDN PA ter telefonskih storitev SiOL na optiki so v Sloveniji regulirane in so po navedbah Telekoma Slovenije nekoliko nižje kot pri primerljivih operaterjih v državah EU.

Za navedene storitve je agencija za komunikacijska omrežja in storitve kot regulator višino naročnine z odločbo opredelil v letu 2013, hkrati pa je predvidel tudi prilagoditve glede na inflacijo, ki so možne vsako leto do 1. februarja.

Letošnja sprememba cen velja za mesečne naročnine reguliranih storitev za vse segmente naročnikov, in sicer tako zasebne kot poslovne, pa tudi za operaterje, ki jim Telekom Slovenije navedene storitve zagotavlja na medoperaterskem trgu.

Uporabniki v upadanju

Podobno kot v drugih primerljivih državah je tudi na slovenskem trgu fiksne telefonije že več let prisoten trend upadanja deleža klasične fiksne telefonije, ki temelji na tehnologijah PSTN in ISDN, na eni ter rasti IP-telefonije na drugi strani.

Tržni delež IP-telefonije se je konec tretjega četrtletja 2014 povzpel že na 64,6 odstotka oziroma okrog 470.000 priključkov, delež klasične telefonije pa medtem zmanjšal na 35,4 odstotka oziroma 250.000 priključkov, je razvidno iz podatkov agencije za komunikacijska omrežja in storitve.

Komentarjev 1