Slovenija
25 ogledov

Malic se ne bodo dotikali

Peter Pogačar. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Odpravnine. Morda bodo do njih upravičeni tudi delavci za določen čas.

Delovna razmerja. Pogodbe za zaposlitev za določen čas ne bodo mogle biti sklenjene za štiri leta, pravi Peter Pogačar, generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo.

Ali ni mogoče ravno nefleksibilen trg dela v času krize omogočil, da imamo 110 tisoč brezposelnih namesto 160 tisoč? To je moja osebna strokovna dilema.
Peter Pogačar, ministrstvo za delo

Znano je, da je vlada že razmišljala o tem, da bi dovoljeno trajanje pogodb za določen čas podaljšala s sedanjih dveh na štiri leta, vendar zdaj, ko je osnutek zakona o delovnih razmerjih pripravljen, tega v predlogu ni. "Naš cilj ni širitev pogodb za določen čas, da bi jih imeli še več, pač pa nasprotno," poudarja Pogačar in dodaja, da bo treba pravice delavcev za določen čas bolj približati tistim, ki jih imajo delavci za nedoločen čas.

Ali to pomeni, da bodo delavci, zaposleni za določen čas, po novem upravičeni do odpravnin? "To je eden izmed predlogov, o katerem še nimamo dokončnega stališča. Gre za to, da če si zaposlen za nedoločen čas in ti po dveh letih preneha delovno razmerje, dobiš odpravnino, če si dve leti zaposlen za določen čas, pa je ne dobiš," se Pogačarju zdi nepravično.

Po njegovih besedah bo treba zaposlitve za nedoločen čas narediti fleksibilnejše. Vendar pa to, kot odgovarja na naše vprašanje, ne pomeni, da bodo ukinili regres za letni dopust, malico in potne stroške. "To je po naši oceni stvar kolektivnih pogodb na ravni dejavnosti," meni Pogačar.

Nad verižne zlorabe
Zakon o delovnih razmerjih pa bo zagotovo poskušal preprečiti zlorabe pri zaposlovanju agencijskih delavcev, potrjuje Pogačar. Zdaj se namreč dogaja, da delavec v istem podjetju in celo na istem delovnem mestu dela nekaj časa prek agencije, nato ga zaposlijo za določen čas, potem pa spet prek agencije, in mu tako več let verižijo pogodbo o zaposlitvi. "Uvedli bomo neko skupno kvoto oziroma omejitve, da se ne bodo dogajale zlorabe," pojasnjuje Pogačar, vendar tega, za kolikšno omejitev natančno bo šlo, ni vedel povedati.

Sindikati še v nevednosti
Ne sindikalna ne delodajalska stran zakonskega osnutka do danes še nista dobili, čeprav je minister Svetlik v začetku aprila po seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal, da bodo osnutek pripravili do konca aprila. "Obseg sprememb, kot je bil zamišljen v tem dokumentu, je tako velik, da si jaz, če bi bil na njihovem mestu, ne bi upal napovedati, da bo to narejeno v treh tednih v obliki teksta zakona. To ni tako preprosta stvar, če hočejo to narediti kolikor toliko kvalitetno," je bil skeptičen eden od sindikalistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.