Slovenija
13 ogledov

Malice nič več zastonj

Prehranjevanje študentov bo v povprečju dražje za okoli desetino evra na obrok. Žurnal24 main
Na gimnazijah in v drugih srednjih šolah se bojijo, da bo zanimanje dijakov za toplo malico upadlo, ko bo ta plačljiva

Septembra naslednje leto bo predvidoma začel veljati zakon, s katerim topla malica ne bo več brezplačna za vse dijake. Del sredstev za dijaške malice bo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) razporedilo na osnovnošolsko prehrano, uvedli pa bodo še lestvico upravičenosti do delno subvencioniranega ali v celoti brezplačnega obroka. ''Vsi učenci in dijaki pa bi bili po principu univerzalnosti upravičeni do delnega pokritja stroška prehrane,'' razlagajo na MŠŠ. Zakon je trenutno še v pripravi.

Zanimanje je veliko
Lani je začel veljati zakon, ki od srednjih šol zahteva, da dijakom zagotovijo brezplačen topli obrok v višini slabih dveh evrov in pol, kolikor znaša državna subvencija. Nekatere šole so tako začele same pripravljati hrano, drugim malice pripravlja zunanji ponudnik. Zakon določa tudi, da morajo do šolskega leta 2011/12 zagotoviti jedilnice.

V sedmih ljubljanskih srednjih šolah in gimnazijah je zanimanje dijakov za toplo malico veliko. ''Ko bo malica plačljiva, mislim, da bo zanimanje upadlo, in moram reči, da mi je žal zaradi tega,'' pravi Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid. Tam brezplačno malico za dijake pripravlja osnovna šola, po njegovi oceni pa ne zavržejo nobenega obroka. O svoji kuhinji ne razmišljajo, v sklopu preurejanja šole pa je v načrtu jedilnica.

 

Zavržene malice

Slovenske srednje šole in gimnazije mesečno zavržejo od pet do deset odstotkov malic, po neuradnih podatkih pa je ta podatek precej večji, pravijo na šolskem ministrstvu. Lastno kuhinjo ima sicer 19 odstotkov šol, lastno jedilnico nekaj več kot polovica, šest odstotkov dijakov pa se prehranjuje pri gostinskem ponudniku.

Lastnih kuhinj malo
Tudi v drugih šestih srednjih šolah in na gimnazijah, ki smo jih poklicali, za dijaško prehrano skrbijo zunanji ponudniki. Na ekonomski šoli za zdaj še jedo v učilnicah, možnosti, da bi malice pripravljali sami, pa ni.

Dijaki srednje frizerske šole jedo zunaj prostorov šole, za lastno jedilnico ni prostora. ''Meni je razumljivo, da država tega ne zmore več plačevati,'' o novem zakonu meni Petra Štrukelj, šolska svetovalna delavka: ''Bi pa bila za to, da bi bila malica subvencionirana za tiste, ki tega resnično ne zmorejo.''

Na Gimnaziji Ledina malico zaradi prostorske stiske pripravljata dva ponudnika. ''V šoli imamo jedilnico, ampak je za 950 otrok 34 sedežev,'' pojasnjuje ravnatelj Roman Vogrinc. Prav zato bodo jedilnico predvidoma poleti razširili, dijaki pa bi jedli v dveh izmenah. ''Ideja brezplačne malice je dobra, realizacija pa je bila grozljiva,'' je dodal.

Težav s prostorom pa nimajo na srednji zdravstveni šoli, kjer približno pet do deset odstotkov dijakov na dan ne malica. Če bo malica plačljiva, pričakujejo še manjše zanimanje. Podobno je tudi na srednji trgovski šoli, kjer dijaki malicajo v preurejenih prostorih. Na Gimnaziji Poljane pa zunanji ponudnik kuha v kuhinji šole, zato preureditev za zdaj ni načrtovana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.