Slovenija
349 ogledov

Malo dobrih ovaduhov

Davčna uprava Anže Petkovšek
Prijave. Uporabna je le vsaka šesta anonimna prijava, ki jo prejme Davčna uprava RS.

Ljubljana. Če nameravate anonimno prijaviti davčne nepravilnosti, poskrbite, da boste dovolj natančni, sicer inšpektorji ne bodo vedeli, koga ste želeli prijaviti.

Davčna uprava (Durs) je lani na anonimno številko 080 30 60 prejela 884 telefonskih klicev, uporabnih pa je bilo 143. Leto prej (anonimna številka deluje od 22. aprila 2007) je bilo klicev 606, uporabnih prijav pa 90.

Delo na črno in oddajanje

“Največ klicev je v povezavi z oddajanjem premoženja v najem in dela na črno, nanašajo pa se na fizične osebe,” so pojasnili na Dursu. “Veliko je anonimnih klicev, v katerih prijavitelji navajajo nepravilnosti, vendar pa ne navedejo, pri katerih davčnih zavezancih se pojavljajo te nepravilnosti. Zaradi nepopolnih podatkov v takšnih primerih ne moremo ukrepati, prijavitelja pa ne moremo pozvati k dopolnitvi prijave, ker je prijava anonimna,” so pojasnili veliko število neuporabnih prijav.

Sporočilo na anonimni številki posname avtomatski odzivnik, vsa sporočila se poslušajo, nato se izbere tiste, iz katerih je mogoče ugotoviti, na katerega zavezanca oziroma zavezance se določena prijava nanaša. “Želimo poudariti, da je zelo podrobno obravnavana vsaka prijava,” pravijo na Dursu.

Analitičnih podatkov o tem, koliko inšpekcijskih postopkov je bilo začetih na podlagi anonimnih prijav, na Dursu ne vodijo. Vseh postopkov je bilo lani 675, vrednost dodatno zaračunanih davkov pa 18,3 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.