Slovenija
30 ogledov

Malo nad minimalcem

Varnostnik pri Varnosti Maribor za nočno delo prejme 90 centov bruto dodatka na Žurnal24 main
Varnostniki. Mariborski nezadovoljni s svojimi plačami. Slabo stanje po vsej državi.

“Naše delo poteka podnevi, ponoči, večizmensko, delamo na raznih javnih prireditvah in dogodkih. Neto plača varnostnika, ki mora vedno delati profesionalno in katerega življenje je mnogokrat ogroženo, znaša vsega 425 evrov brez dodatkov,” pripoveduje eden od varnostnikov, zaposlen pri mariborskem podjetju Varnost Maribor.

V našem podjetju noben varnostnik brez vseh dodatkov ne zasluži manj kot 500 evrov neto..
Marjan Pišek

 

Direktor: Nihče manj kot 500

Marjan Pišek, predsednik upravnega odbora Varnosti Maribor, je ostro zavrnil, da bi kdorkoli v njihovem podjetju prejel tako nizko plačo: “V našem podjetju noben varnostnik brez vseh dodatkov ne zasluži manj kot 500 evrov neto, z dodatki in drugimi bonitetami pa je ta znesek bistveno višji.” Pišek je poudaril, da imajo varnostniki različne plače, tako kot opravljajo različna dela. “Težko je primerjati varnostnika začetnika, ki se šele privaja varnostnih opravil, in nekoga, ki opravlja prevoz denarja,” je pojasnil Pišek.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nezadovoljni s sindikalistom
“Varnostniki, ki varujemo premoženje, pogosto delamo tudi od 250 do 300 ur, predvsem nočne, in takrat dosežemo 700 evrov, a to samo zaradi dodatka,” pravijo in izrečejo tudi kakšno ostro čez Zvonka Žurana, njihovega hišnega sindikalista. Ta je nedavno postal tudi direktor za prevoz denarja.

Žuran pravi, da imajo v podjetju sklenjeno eno od boljših kolektivnih podjetniških pogodb. Višine plače v podjetju pa sindikalist ni želel komentirati. Izvedeli smo, da je najnižja dogovorjena v podjetniški pogodbi par evrov višja kot je minimalna državna plača. Sicer pa Žuranu ni znano, da bi bili varnostniki nezadovoljni.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Slabo tudi drugje
Dragica Andlovič,
predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, je povedala, da je stanje v podjetju Varnost Maribor bolj ali manj enako kot v preostalih varnostnih podjetjih v državi: “Slaba plača za vedno zahtevnejše in celo nevarno delo, neurejenost delovnega časa in nezagotavljanje polurnega odmora za malico. V podjetju ne potekajo kakšna pogajanja za zvišanje plač. Pobudo za takšna pogajanja bi moral dati sindikat podjetja, če je takšna zahteva zaposlenih.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.