Slovenija
85 ogledov

Malo napihaš – adijo, služba

Koliko policistov ne sme voziti službenega avtomobila, ne vedo. Saša Despot
Koliko policistov ne sme voziti službenega avtomobila, ne vedo. Tisti z več kot petimi kazenskimi točkami ne smejo voziti vozil s prednostjo. Novi zakon je uvedel novo omejitev za voznike avtobusov.

Na policiji ne vodijo evidence, koliko policistov ne sme voziti službenega vozila. Pojasnjujejo, da to preverjajo predstojniki na lokalni ravni in to upoštevajo pri razporejanju policistov.

Že stari zakon, ki velja od leta 2005, je namreč določal, da tisti z več kot petimi kazenskimi točkami ne smejo voziti vozil s prednostjo, enaka določba pa je ostala v novem zakonu.

Na policiji pojasnjujejo, da morajo zaposleni skladno z zakonom sami takoj obvestiti organ o neizpolnjevanju pogojev za vožnjo službenega vozila; dolžnost organa, da to redno preverja, pa je šele sekundarna. Policija za policiste ne vodi posebne evidence o izrečenih kazenskih točkah, lahko pa brezplačno pridobi podatke od ministrstva za pravosodje.

Avtobusarji: do sedem točk

Novi zakon je uvedel novo omejitev za voznike avtobusov (vozil z več kot osmimi potniki). Ti po novem ne smejo imeti več kot sedem kazenskih točk. Zanje pa se bodo upoštevale le na novo pridobljene točke.

Za inštruktorje oziroma učitelje vožnje, ki jim je novi zakon tudi na novo postavil omejitve, pa se bodo upoštevale tudi “stare” kazenske točke. Ob podaljšanju dovoljenja za delo ne bodo smeli imeti več kot pet kazenskih točk.

Malo napihaš – adijo, služba

Po novem zakonu dobi voznik pet kazenskih točk za vožnjo z 41 kilometri na uro, tam, kjer je omejitev 30, ali za vožnjo več kot 70 kilometrov na uro v naselju. Mejo petih kazenskih točk pa preseže vsak, ki napiha. Za več kot dovoljenega 0,5 grama alkohola v kilogramu krvi je namreč poleg 600 evrov globe predvidenih osem kazenskih točk.

Policisti z več kot petimi kazenskimi točkami lahko še opravljajo službo, le voziti ne smejo, za inštruktorje in poklicne voznike pa preveč kazenskih točk lahko pomeni izgubo dela.

Vsak bi se 
moral javiti sam

Množično. Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo, za vožnjo katerih se ne sme imeti več kot pet kazenskih točk, so vozila policije, vozila za prevoz varovanih oseb, vozila vojaške policije, reševalna vozila, gasilska vozila, vozila carinske službe, cestninskih nadzornikov, prometnega inšpektorata, vozila za prevoz zaprtih oseb, državnega tožilstva in preiskovalne službe sodišča, intervencijska vozila civilne zaščite, gorske, jamarske ter podvodne javne reševalne službe na ravni države in mobilne enote ekološkega laboratorija.

Komentarjev 6
  • Skippy 10:43 17.julij 2011.

    Da še v 21.stoletju vedno ne znajo voditi evidence po kategorijah. Zato pa imamo neumnosti, ko nekdo zaradi tega, ker v prostem času dobi kazen z mopedom ali multikultivatorjem, ne sme več voziti avtobusa in mu to lahko uniči življenje, ...prikaži več čeprav službeno ni nikogar ogrozil.Smo že večja banana država od banana držav.

  • Bozidar.Frelih 20:40 16.julij 2011.

    Zanima me, zakaj isto ne velja za vozila mestnega redarstva?

  • Simon Štern 20:32 16.julij 2011.

    No sj za gasilce pa velja isto...men osebno se zdi to mem.