Slovenija
31 ogledov

Malo tolažbe za izbrisane

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Če so letos kaj prodali z dobičkom, bo manj davka.

Delnice NKBM in Abanke so bile včeraj umaknjene z borze. Delničarji teh dveh bank in NLB so bili v celoti izbrisani ob sredini izvedbi reševalnega paketa za banke, ki je sledila odobritvi Evropske komisije.

Edina tolažba: manj davka

Edina korist, ki jo bivši delničarji lahko imajo od izbrisa je, da se izguba lahko odšteje od morebitnega dobička, ki bi ga s prodajo delnic, deležev ali investicijskih kuponov vzajemnih skladov ustvarili v letošnjem letu. S tem se lahko zmanjša davčna osnova za dohodnino, so pojasnili na Davčni upravi.

Tako se je končala zgodba o največji javni prodaji delnic v zgodovini Slovenije. Delnice NKBM je v javni prodaji decembra 2007 vplačalo skoraj sto deset tisoč ljudi. Delnice so bile ob prodaji vredne 27 evrov, slab mesec kasneje se je vrednost povišala do 44 evrov, v začetku decembra, ko je borza ustavila trgovanje z njimi, pa so bile vredne še deset centov.

V NKBM je svoje deleže izgubilo skoraj sto tisoč delničarjev, v Abanki in NLB pa okrog tisoč. Največji delež zasebnih lastnikov je imela Abanka, kjer sta imela Zavarovalnica Triglav in Sava vsaka po četrtino banke. Kapitalska družba bo morala zaradi sanacije odpisati za 50 milijonov evrov naložb.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 14:50 20.december 2013.

    Država se mora zavedati enega . Ne morejo me plačati manj kot lahko jaz delam. Prevedeno. Ne morejo me odškodovati manj , kot jaz lahko odškodujem njo ! No in pridemo do USA situacije , ko družbeno lastnino ne smatrajo ...prikaži več za svojo. Kamen sem, kamen tja , pa se hitro nabere 2000€.

  • LJ24 13:39 20.december 2013.

    Če se ne motim je to bil projekt NOVE SLOVENIJE, ki se zaradi svojih neumnosti v preteklosti, in nategovanja ljudi, sedaj hoče znebiti svojega imena .

  • Avatar mike1968
    mike1968 13:22 20.december 2013.

    za delnice NKBM sem dal 1000 EUR...in kaj zdaj to pomeni???? da si mi tega jurja kar vzeli??? GRRRRRRRR