Slovenija
14683 ogledov

Zaradi odrezane roke bo šel Abramov v zapor za šest dni

odrezana roka
1/3
Anže Petkovšek Na okrožnem sodišču ponovljeno sojenje Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu, Gorazdu Colariču in Tinki Huskić Colarič, ki so obtoženi več kaznivih dejanj v aferi odrezana roka.
Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je na ponovljenem sojenju v zadevi odrezana roka Julijo Adlešič in Sebastiena Abramova po njunem današnjem priznanju spoznalo za kriva in ju obsodilo na zaporni kazni. Adlešičevi je prisodilo na eno leto in sedem mesecev zapora, Abramovu pa dve leti in pet mesecev. Večino kazni sta sicer že prestala v priporu.

Sodišče je za kriva spoznalo tudi starša Abramova Tinko Huskić Colarič in Gorazda Colariča, ki sta danes prav tako priznala krivdo. Izreklo jima je pogojno obsodbo enega leta in šestih mesecev zapora oz. enega leta s preizkusno dobo treh let.

Tožilstvo jim je očitalo nadaljevanje kaznivega dejanja poskusa goljufije oziroma pomoči pri teh dejanjih na škodo petih zavarovalnic, ki bi morale Adlešičevi v primeru nezgode izplačati odškodnino v skupni višini okoli 1,17 milijona evrov, a do izplačil ni prišlo.

Obtožene je sodišče zaradi slabega socialnega položaja opravičilo tudi plačila vseh sodnih stroškov. Huskić Colaričeva bo sicer morala poravnati stroške, ki so nastali po njenih krivdi v višini okoli 60 evrov.

Pri določitvi višine kazni je sodišče sledilo predlogu tožilstva, ki je z obtoženimi sklenilo sporazum o priznanju krivde. Vsi štirje so ob začetku ponovljenega sojenja oktobra vztrajali, da niso krivi, danes pa so priznali krivdo za očitana kazniva dejanja.

Pa le ne bo treba truplu odrezati roke

Po besedah sodnice Marjete Dvornik je z današnjim priznanjem krivde obtoženih prišlo do pomembnega preobrata v postopku. Ob tem je poudarila, da je sodni senat priznanja krivde po preverjanju, ali so bila prostovoljna, in glede na dokazno gradivo brez razumnega dvoma tudi sprejel.

Po njenih besedah je to postopek pospešilo in tudi poenostavilo, kljub temu, da je bilo priznanje krivdo podano ne v tako zgodnjih fazah postopka, kot je to sicer običajno. Je pa sodišče priznanja krivde, ki jih je mogoče podati kadarkoli v postopku do zaključka sojenja, ovrednotilo kot konstruktivna. Ključno pri tem je, da v sojenju tako ne bo treba opraviti poskusa na človeškem truplu.

Ob izreku sodbe je Dvornikova še dodala, da so očitana kazniva dejanja odraz vrednot v naši družbi, kjer se očitno vse bolj izpostavljata potreba in pohlep po materialnih dobrinah. "Želja imeti velijo denarja je očitno na prvem mestu. Za pridobitev tega pa se, kot kaže, ne izbira več sredstev, kar je nazorno pokazal ta postopek," je dejala.

Abramov v zapor le za šest dni

Obtoženi ob izreku sodbe sicer niso bili navzoči. "Ponudba tožilstva je bila taka, da bi jo vsak razumen človek sprejel. Sploh glede na to, da bo Abramov v zaporu v zvezi s to zadevo šest dni, nobenih stroškov ne bo plačal. Mislim, da je odločitev pametna," je dejal odvetnik Abramova Mitja Pavčič.

Adlešičeva pa si je po besedah njenega zagovornika Borisa Grobelnika predvsem želela mir v življenju ter se izogniti dolgotrajnemu postopku, pa tudi medijskemu pritisku. "Želi naprej živeti anonimno, tako kot običajen državljan," je dodal. Na vprašanje, zakaj je torej krivdo priznala šele sedaj, je Grobelnik odvrnil, da je taka osebna odločitev, ki mora dozoreti v vsakem človeku. Kot je še pojasnil, je Adlešičeva danes dosojeno zaporno kazen že skoraj v celoti prestala v priporu.

Današnja sodba še ni pravnomočna, o morebitni pritožbah bodo vpleteni še razmislili.

Adlešičevo in Abramova je ljubljansko okrožno sodišče že 11. septembra lani spoznalo za kriva in jima prisodilo dve oz. tri leta zaporne kazni. A višji sodniki so obsodbo razveljavili in zadevo vrnili v ponovno sojenje na prvostopenjsko sodišče, ker so ocenili, da dejansko stanje glede mehanizma nastanka poškodbe roke Adlešičeve ni bilo dovolj razčiščeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
 • Avatar Žare Dolenc
  zare 11:30 23.november 2021.

  Baje sta v virtualno denarnico skrila cca 40 000€. Ja pa še nekaj me zanima. Samopoškodovanje z hudimmi in trajnimi posledicami, kar namerno odžaganje dela leve roke, vsekakor je. Operativni poseg, rehabilitacije itd. krije zdravstvena blagajna. Torej zopet zavarovani državljani ...prikaži več solidarnostno pokrijemo tudi to. Resnično smo najbogatejša EU država z naivnimi prebivalci. Plemeniti Zmago ima hudičevo prav, ko pravi, da je narod glup.

 • Avatar stoychi
  stoychi 20:51 22.november 2021.

  baje je ta abramov prejšnjo partnerko ustrelil direkt v čelo in baje naj bi šel zaradi umora ponovno sedet razen, če se bo sodišče premislilo.

 • marko345 20:02 22.november 2021.

  Probimo, potem kraja spodleti, o reveži so brez dnarja, naj država plača stroške. Kakšno sporočilo za zlikovce je to,kradi, če te dobijo se pogodi s tožilstvom in boš sedel v arestu manj, kot tedaj ko malo dalj serješ Stroške bi ...prikaži večbi morala plačat iz bodočih prihodkov, če nič drugega, ampak sodišče tega ne zna. Žalostno.

Sorodne novice