Slovenija
10334 ogledov

Mama je površno napisala oporoko, jo brat lahko izpodbija?

Dedovanje Profimedia
Oporoka je bila napisana zelo površno. Ali je lahko takšna oporoka sploh veljavna ali jo lahko brat izpodbija pred sodiščem?

V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Vprašanje: "Mama je napravila lastnoročno oporoko, v kateri je razpolagala s svojima dvema nepremičninama. Zaradi nevednosti in naglice je bila oporoka napisana zelo površno, saj nista nepremičnini označeni s točnimi parcelnimi številkami, temveč sta zgolj na kratko opisani. Je pa mogoče iz opisa točno razbrati, da gre za hišo v Domžalah in stanovanje v Ljubljani. Nepremičnini je sicer zapustila meni in starejšemu bratu - to je napisano zelo jasno - mlajši brat je že bil izplačan tekom njenega življenja. Zdaj me skrbi, ali je takšna oporoka sploh veljavna, ali jo lahko brat izpodbija pred sodiščem?"
 
Odgovor: Težko. Ustanova oporoke je izraz svobode testiranja, izraz svobode oporočiteljeve volje, zato ima oporočno dedovanje prednost pred zakonitim dedovanjem, ki pride v poštev šele, ko in če oporoke ni oziroma ta iz takšnega ali drugačnega razloga ni veljavna. 

Če pa so oporočna določila (glede predmetov/obsega zapuščine) nejasna, ostaja oporoka v veljavi vse dokler ni vsebina oporoke nedoločljiva in nerazumna do takšne mere, ko se je ne da ugotoviti niti s pomočjo sredstev razlage.  
 
Iz tega razloga Zakon o dedovanju v 84. členu predpisuje uporabo dopolnjujoče razlage, ki v prvem odstavku sodišču nalaga obveznost ugotovitve pravega namena oporočitelja, v drugem odstavku pa določa, da se je treba v dvomu držati tistega, kar je ugodnejše za zakonitega dediča ali za tistega, ki mu je z oporoko naložena kakšna obveznost. 

Glede na to, da je mama v oporoki jasno napisala, komu naj gresta nepremičnini, prav tako pa ju je mogoče tudi brez težav identificirati - čeprav pravno formalno nista povsem jasno označeni - velja, da je iz oporoke mogoče jasno razbrati njeno voljo in namen, da želi, da omenjeni nepremičnini dedujeta vidva s starejšim bratom, zato bo oporoka ostala veljavna, mlajši brat pa je ne bo mogel uspešno izpodbijati pred sodiščem.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • lojs 16:43 10.april 2023.

    pri mnogih "ta starih" je še vedno miselnost, da se oporoke ne "izda" potomcem za časa njihovega živlenja, ker potem ... jih bodo pa otroci napodili ali pa drugače zlorabili premoženje ... mislim, da je notarski zapis bolj sigurna varianta ...prikaži več v smisli nepotrebnega pravdanja po smrti, seveda je pa potreben temeljit pogovor z bodočimi dediči ... vemo pa kako so pri nas familije skregane med seboj, vsaj v večini primerov

  • Zvono 09:56 10.april 2023.

    @Ajda0 nimate prav. Pri oporoki gre za svobodno voljo oporočitelja, ki razpolaga s svojim premoženjem po smrti in je enostranski pravni akt. Lahko si oporočitelj tudi premisli in sestavi novo oporoko, ki razveljavi tisto s starejšim datumom. Poznamo več oblik ...prikaži več oporoke, ki so ob izpolnjevanju formalnih pogojev enako veljavne- lastnoročno napisana in podpisana oporoka ima enako težo kot tista pri notarju. Vi imate najbrž v mislih dednopravno pogodbo, kjer naj bi se vsi strinjali in podpisali.

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:57 10.april 2023.

    Ni panike,zapuščinsko sodišče ima vse podatke ,napisana oporoka je preprosta,tako kot 99% ostalih,na podlagi tega bo določil čigavo bo kaj.Če en brat izpodbija,preklemansko ve kaj bo in kaj ne dobil in ga hoče prevarat.Če se ne bodo po tem zmenili,bodo ...prikaži več stroški zelo zelo visoki.Ni zastonj rek,žlahta razstrgana plahta.