Slovenija
10 ogledov

Mama ob službo, ministrstvo pa cinca

Čehič je na Slovenskih železnicah naletel na gluha ušesa za novonastale socialne Žurnal24 main
Študentu Robertu Čehiču ne pripada višja subvencija za prevoz, čeprav je njegova mati samohranilka letos izgubila službo.
"Pogoji za dodelitev subvencij za mesečno vozovnico so nepravični," je potožil novomeški študent z ekonomske višje strokovne šole Robert Čehič. Materi samohranilki je kriza letos vzela službo, ker pa je treba v vlogi za dodelitev subvencije za prevoze navesti podatke o prihodkih za lani, mora za vozovnico plačati več. "Na Slovenskih železnicah (op. p.: kjer je kupil vozovnico) so brez posluha in novih okoliščin preprosto ne želijo upoštevati," dodaja Čehič.

Pristojno ministrstvo za dodeljevanje omenjenih subvencij se težave zaveda, a se resorji med seboj še niso dogovorili.

Počasna usklajevanja
Da navedbe študenta držijo, so za Žurnal24 potrdili na pristojnem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Trenutno potekajo medresorska dogovarjanja, kako poenostaviti način subvencioniranja prevoza študentov.

Konkretnemu odgovoru na vprašanje, ali bodo pravilnik spreminjali še letos (glede na to, da se s kriznimi razmerami spopadamo zdaj) in kdaj, so se na omenjenemu ministrstvu izognili: "Kakšne bodo spremembe in kdaj natančno bodo, ta hip še ne moremo povedati."

Porabili 1,46 milijona evrov
Lani je sicer Golobičevo ministrstvo za subvencije prevoza približno 40 tisoč študentov porabilo 1,46 milijona evrov. Letos so zagotovili dobrih 15 tisoč evrov sredstev več.

Do 70 odstotkov ceneje
Do subvencije za prevoz so upravičeni vsi študentje, državljani Slovenije, ki se izobražujejo vsaj pet kilometrov od stalnega prebivališča. Najnižja subvencija znaša sedem, najvišja pa 50 odstotkov. Če se študent izobražuje v kraju, ki je od stalnega prebivališča oddaljen več kot 40 ali 60 kilometrov, lahko pridobi še dodatnih deset oziroma 20 odstotkov. To pomeni, da subvencija lahko znaša do 70 odstotkov cene vozovnice.

Višina subvencije se določi na podlagi izračuna bruto mesečnega dohodka na člana od bruto povprečne plače v Sloveniji (v odstotkih). Glede na rezultat se študenta uvrsti v enega od štirih razredov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.