Slovenija
1136 ogledov

Mama v krizi, hči cveti

Šarenac Nik Rovan
Slovenske železnice. Kljub 18-milijonski izgubi bo direktor hčerinske družbe dobil 15 tisoč evrov nagrade.

Izguba. Ob izplačilu naslednje plače bo direktor Prometnega instituta (PI) Ljubljana, ki je v lasti Slovenskih železnic (SŽ), dobil slabih osem tisoč evrov oziroma polovico nagrade za dobro lansko poslovanje PI. Letos je celotna skupina SŽ pridelala kar 18 milijonov evrov čiste izgube, država pa je železnicam v začetku leta odobrila 134 milijonov evrov, saj jim je grozila insolventnost.

 

Preveč zaposlitev ni ovira

V življenju nisem naredil ničesar, da bi me bilo sram, saj delam transparentno in pošteno," svojo nagrado komentira direktor PI Momčilo Šarenac. Nadzorniki so mu nagrado odobrili, ker je podjetje za sedem odstotkov preseglo poslovni načrt, za 18 odstotkov povečalo dobiček in ohranilo certifikat kakovosti. Zaposlenih je imel PI glede na načrt preveč, a je Šarenac to upravičil s porodniškimi dopusti štirih zaposlenih.

Moralno? Ne komentira.

Ali se mu zdi moralno sporno, da je prejel nagrado kljub slabim rezultatom SŽ, Šarenac ne komentira. Drugi obrok nagrade naj bi dobil do avgusta 2013. Ker se mu mandat izteče konec prihodnjega leta, je do izplačila upravičen že takrat. Prometni institut se sicer ukvarja z znanstvenim in raziskovalnim delom s področja prometa. Okoli 20 odstotkov raziskav pripravijo za SŽ, med njihovimi klienti pa so po besedah Šarenaca tudi državni organi in državna podjetja: ministrstvo za promet, nekdanji DDC oziroma zdajšnji DRI in Agencija za železniški promet.

Komentarjev 2
  • jurij 19:05 24.avgust 2011.

    Kdo jimj e dal take pogodbe? In z novo vlado bodo prišli novi vodilni z še boljšimi pogodbami.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:04 24.avgust 2011.

    Tale Šarenac in vsi zaposleni na PI so navadni prodajalci megle,saj se z njihovim delom in rezultati ne more pomagati nihče,še najmanj pa zaposleni na SŽ!